LIVE TEXT | START vot la REFERENDUMUL din București. Peste 233.000 de alegători au votat până la ora 12:20

Publicat: 24/11/2024, 07:01
Actualizat: 24/11/2024, 12:33

Secțiile de votare din București s-au deschis, duminică, la ora 07:00, atât pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, cât și pentru referendumul local cerut de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și aprobat de Consiliul General al Municipiului București. Referendumul din București are loc în aceleași secții de vot unde este organizat primul tur al alegerilor prezidențiale. Alegătorii din Capitală pot decide dacă votează la ambele scrutine sau își exprimă opțiunea doar la prezidențiale sau la referendum.

UPDATE ora 12:20: Până la ora 12:25, la referendumul local din București au votat 233.760 de bucureșteni, ceea ce reprezintă o prezență de 13%, conform datelor AEP.

Nicușor Dan a declarat că votul pentru referendumul local nu se bucură de un același succes printre bucureșteni. (detalii AICI)

Când am plecat eu de acasă votaseră 40.000 pentru referendum şi cam 44.000 pentru alegerile prezidenţiale în Bucureşti, a afirmat Nicuşor Dan.

UPDATE ora 08.30: Până la ora 08:00 au votat la referendum 15.096 de bucureșteni, reprezentând 0,84% din numărul celor înscrişi în listele electorale permanente, potrivit datelor transmise în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Pe listele permanente sunt înscrişi 1.786.929 de alegători în Capitală.

Știrea inițială:

La referendum, bucureștenii sunt chemați să spună dacă vor sau nu ca împărțirea banilor din taxele și impozitele locale să fie decisă de Consiliul General al Municipiului București, dacă doar primarul Capitalei să elibereze toate autorizațiile de construcție, nu și primăriile de sector, ca în prezent, dar și dacă sunt de acord sau nu ca Primăria Capitalei să finanțeze un program de prevenire a consumului de droguri în școli.

Votarea la referendumul din București a început la ora 07:00 și se va încheia la ora 21:00.

Trei buletine de vot la referendum, pentru fiecare întrebare

Organizatorii referendumului cer astfel votul bucureștenilor pentru două subiecte care vizează bunul mers al administrației publice locale și pentru un aspect distinct, adăugat de către consilierii generali ai PSD, care urmărește prevenirea consumului de droguri în școli.

Cele trei întrebări se vor afla, fiecare, pe câte un buletin de vot, care va fi înmânat alegătorilor, dacă vor dori să se implice și în acest proces electoral. Votanții trebuie să răspundă cu „DA” sau „NU” la cele trei întrebări de pe buletine.

  1. Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
  2. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
  3. Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?

Practic, alegătorii din București care vor să voteze la ambele scrutine primesc 4 buletine de vot, unul cu cei 14 candidați din primul tur al alegerilor prezidențiale și cele trei de la referendumul local, fiecare cu câte o întrebare.

Pentru referendum au fost tipărite șase milioane de buletine cu cele trei întrebări. Acestea au ajuns în cele 1.289 de secții de votare din Capitală deschise pentru primul tur al alegerilor prezidențiale și pentru referendum.

Cum se votează la referendumul din București

Alegătorii din București votează la referendumul local în aceleaşi secţii organizate la alegerile pentru Președintele României, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, potrivit hotărârii Autorității Electorale Permanente.

La referendumul local își pot exercita dreptul de vot alegătorii cu cetățenie română, care au domiciliul sau reședința în București.

Alegătorii pot vota la referendumul din București numai la secțiile unde sunt arondați conform domiciliului sau reședinței. Este interzisă votarea la referendum la o altă secție decât cea la care alegătorii sunt înscriși în lista electorală permanentă.

Bucureștenii care merg la urne, duminică 24 noiembrie, pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine, prezenţa acestora urmând a fi consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.

Alegătorul care optează să își exercite dreptul de vot la referendumul local și îndeplinește condițiile legale pentru a vota va primi, în mod obligatoriu, toate buletinele de vot aferente întrebărilor care fac obiectul referendumului, câte un exemplar din fiecare.

În secțiile de votare din București sunt urne dedicate doar buletinelor cu cei 14 candidați din primul tur al alegerilor prezidențiale și alte urne pentru buletinele de la referendumul local.

Se va folosi o singură urnă specială (urna mobilă) pentru ambele scrutine în cazul solicitărilor votanților din București care nu pot ajunge la secții din motive de boală, invaliditate, interdicție de a părăsi locul de muncă, încarcerare sau arest la domiciliu.

În termen de 24 de ore de la înregistrarea ultimului dosar primit de la birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, va avea loc centralizarea/totalizarea şi validarea rezultatelor referendumului local.

În ce condiții este validat referendumul din București

Referendumul din București va fi validat sau nu, după voturile din 24 noiembrie, dacă îndeplinește două condiții.

Mai întâi, trebuie ca referendumul să depășească pragul de validare. Adică cel puțin 30% dintre bucureștenii cu drept de vot să solicite în secții buletinele pentru referendum, ceea ce confirmă acceptarea lor de a participa la acest scrutin.

A doua condiție este ca cel puțin 25% din opțiunile de la referendum să fie valabil exprimate. Adică ștampila cu mențiunea ”VOTAT” să fie pusă pe ”DA” sau ”NU” la fiecare din cele trei întrebări aflate pe buletine diferite.

În București, au drept de vot la alegerile prezidențiale și la referendum 1.784.153 de persoane.


CITEȘTE ȘI:

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Tot ce trebuie să știi despre candidați și ordinea pe buletinele de vot. Unde și cum votezi la primul tur din 24 noiembrie

AEP: Peste 18 milioane de alegători înscriși pentru alegerile PREZIDENȚIALE din 24 noiembrie 2024/ Aproape un milion de români din străinătate

Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara normală” în care s-ar întoarce și așteptările de la al nouălea PREȘEDINTE

LIVE TEXT | Votul pentru PREZIDENȚIALE în diaspora. Peste 150.000 de români au votat deja peste hotare. Unde sunt cei mai mulți alegători

Cine are drept de vot la PREZIDENȚIALE și cum află la ce SECȚIE este arondat? Cum se poate vota pe listele suplimentare

Paradisul din CARAIBE unde românii vor să VOTEZE, dar nu pot. Cea mai apropiată secție de insula Sfânta Lucia este la o zi distanță: „O mare problemă”

Românii din FRANȚA aleg președintele din țara pe care o poartă în suflet. „Nu mai suntem niște orfelini de țara pe care am părăsit-o”

Luiza Dobrescu
A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
LIVE TEXT Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Au votat peste două milioane...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?