Asociația Ofițerilor în Rezervă din România – Sucursala Dâmbovița a anunțat joi decesul generalului Andrei Kemenici, fost comandant al garnizoanei din Târgoviște în timpul procesului soților Nicolae și Elena Ceaușescu.
Andrei Kemenici era, în decembrie 1989, comandantul garnizoanei din Târgoviște în care au fost încarcerați soții Ceaușescu în așteptarea verdictului.
Potrivit mesajului postat pe Facebook de către Asociația Ofițerilor în Rezervă din România – Sucursala Dâmbovița, trupul neînsuflețit al generalului Kemenici este depus la Capela Mitropoliei, pe strada Cetății din Târgoviște. Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 13 august, la ora 12:00, cu onoruri militare.
Fostul comandant al U.M. 01417 Târgoviște a povestit, în cartea „Ceaușescu la Târgoviște”, scrisă de Viorel Domenico, modul în care au reacționat cei doi dictatori, informează Adevărul.
„Vă spun că cel mai greu moment pe care l-am trăit în această perioadă l-a constituit clipa în care i-am văzut pe paraşutişti cum se zbat şi se chinuie să-i lege în sfori pe Nicolae şi pe Elena Ceauşescu. Elena cerea îndurare, se împotrivea chiar. Nicolae Ceauşescu nu s-a opus. A acceptat inclusiv această umilinţă. Însă plângea. Îi şiroiau lacrimile pe obraz. Şi suspina. În acel moment, când l-am văzut suferind sincer şi profund, m-am retras, m-am ascuns de ochii şi privirile lui. Mi-era ruşine, o imensă ruşine. Dacă el a plâns până la zid, în momentul când a căzut, strigând „Trăiască Republica Socialistă România, liberă şi independentă”, mi-au dat mie lacrimile. M-am trezit cu obrazul ud!… Poate şi de sudoare… Oricum, nu ştiu dacă eroii comunişti mureau strigând lozinci, cum încerca să susţină literatura din epocă, dar Nicolae Ceauşescu a murit exact ca în cărţile alea, ca în filme… Şi această moarte, în mine cel puţin, a lăsat urme…“, spunea Kemenici.
În aceeași carte, el a povestit și care a fost ultimul dialog dintre Nicolae și Elena Ceaușescu.
„La ieşirea din comandament, Nicolae Ceauşescu era în faţă, flancat de doi paraşutişti, iar în spate, la circa un metru, tot astfel era condusă spre zid Elena Ceauşescu. Când a dat cu ochii de Stănculescu, aflat deja afară, lângă scări, a întrebat într-un fel ambiguu, viclean: «Nicule, în România se împuşcă oameni?» Eu eram lângă general şi întrebarea fusese pusă atât de provocator încât mă aşteptam să răspundă acesta, dar a intervenit Nicolae Ceauşescu, care, săgetându-l cu privirea pe Stănculescu, a răspuns: «Încă o trădare naţională!»”, a povestit generalul.