A murit britanicul Ian Wilmut, cel care a creat oaia DOLLY, primul animal clonat din lume
Omul de ştiinţă britanic Ian Wilmut, a cărui echipă a intrat în istorie cu prima clonare reuşită a unui animal, oaia Dolly, a murit la vârsta de 79 de ani.
Informația a fost făcută de Universitatea Edinburgh, la care cercetătorul fusese angajat.
Oaia Dolly, clonată în 1996
Dolly a fost primul mamifer care a fost clonat dintr-o celulă adultă, o descoperire în domeniul cercetării animale şi medicale. Ian Wilmut a condus echipa de la Institutul Roslin, din cadrul Universităţii din Edinburgh, Scoţia, care a clonat-o pe Dolly în 1996.
Un progres care „a transformat gândirea ştiinţifică la acea vreme”, a declarat Peter Mathieson, un oficial al universităţii, într-un comunicat care îi aduce un omagiu lui Ian Wilmut.
Suferind de boala Parkinson, Wilmut sprijinea din 2018 cercetările în legătură cu această boală neurodegenerativă, arată BBC.
Metoda de clonare folosită cu Dolly a fost replicată în 2005 cu câini clonaţi în Coreea, apoi în 2018 de oamenii de ştiinţă chinezi cu maimuţe.
Oaia Dolly a fost primul mamifer clonat cu succes dintr-o celulă somatică adultă, prin procedeul de transfer nuclear. Ea s-a născut pe 5 iulie 1996 și a avut trei mame – una dintre oile folosite în cadrul experimentului furnizând ovulul, o altă oaie ADN-ul și cea de-a treia fiind „mama surogat”.
Prima clonă a primit numele de „Dolly”, după cântăreața de muzică country Dolly Parton, la sugestia unui membru al echipei care a ajutat la nașterea ei. Ideea i-a venit aflând că oaia a fost clonată dintr-o celulă mamară, Parton fiind cunoscută pentru bustul său generos.