Sistemul medical românesc a mai făcut o victimă. La Spitalul Județean de Urgență Satu Mare un bărbat în vârstă de 52 de ani a fost lăsat să agonizeze de medici până s-a stins din viață.
A murit cu zile, spun rudele, uluite de cum a putut fi tratat cazul acestui pacient.
Tot la această unitate medicală, în primăvară, medicii i-ar fi zdrobit capul unui bebeluș la naștere. Familia acuză cadrele medicale că au folosit metode barbare și se fac vinovate de ucidere.
Gândul a scris AICI despre acest caz.
Revenind la ce s-a întâmplat cu pacientul de 52 de ani, acesta a venit la unitatea medicală după ce a făcut un accident cu mopedul pe care îl conducea. Din câte se pare, el se deplasa spre casă când, în dreptul unei porți, roțile mopedului au derapat pe o porțiune de nisip, iar vehiculul s-a răsturnat.
Inițial, bărbatul nu a dorit să se prezinte la consult, simțindu-se bine, însă familia a insistat să meargă, pentru a înlătura orice grijă.
„S-a urcat în ambulanţă pe picioare, în prima instanţă nici nu a vrut să meargă, că a zis că nu e aşa de gravă situaţia şi nu merge”, spune Angelica Pop, soția victimei.
Însoțit de una dintre fiice, bărbatul a mers la spital, acolo unde i s-a făcut o examinare la computerul tomograf. Spre miezul nopții, însoțitoarea pacientului a fost înștiințată că nu există niciun pericol, dar, cumva, în scurt timp, starea bărbatului s-a agravat.
„Între orele 5 şi 6, am vorbit cu medicul care a fost de gardă, mi s-a spus că a avut un stop cardiac. Am întrebat dacă a decedat şi mi-a spus că nu, că şi-a revenit”, își amintește Angelica Pop.
După alte două ore, familia era anunțat că pacientul a murit.
În raportul medico-legal se arată că bărbatul de 52 de ani, din localitatea Beltiug, a murit din cauza unei rupturi de trahee. Cum la spitalul din Satu Mare nu există medici specializaţi pe chirurgie toracică, pacientul a fost lăsat să agonizeze până a survenit decesul.
Reprezentanţii unităţii medicale se apără şi susținut că au încercat să-l transfere la alte spitale, dar n-au avut succes în demersul lor. „S-a primit un răspuns care este consemnat în foaie că nu are şi nu se poate face intervenţie chirurgicală”, afirmă Adrian Marc, managerul spitalul din Satu Mare.
Acum, familia îşi caută dreptatea în instanţă și a angajat un avocat care să le reprezinte interesele. „Vom solicita toate actele, pentru a vedea în ce condiţii a fost tratat acest pacient. În ce condiţii şi la ce ore s-a solicitat ajutorul celorlalte unităţi spitaliceşti”, declară Ovidiu Mureşan, avocatul familiei.