A murit Dan Mateescu, sculptorul care a scris istoria în piatră

Publicat: 09 07. 2021, 13:31
Actualizat: 09 07. 2021, 13:32
A murit Dan Mateescu | sursa foto - tecuci.eu

A murit Dan Mateescu, sculptorul care a scris istoria în piatră, așa cum au considerat toți cei care l-au cunoscut și apreciat de-a lungul întregii sale cariere.

Orașul Tecuci este considerat un loc ”privilegiat”, din punct de vedere al operelor de artă propuse publicului larg, iar multe dintre aceste lucrări de patrimoniu poartă semnătura regretatului sculptor Dan Mateescu.

Artistul s-a născut pe data de 8 aprilie 1943, la Moineşti, judeţul Bacău. A fost absolvent al Facultății de Arte Plastice din Iaşi – clasa profesorului Vasile Florea, promoţia 1973. A fost profesor și apoi, până la vârsta pensionării, muzeograf la Muzeul Mixt din Tecuci. Sculptorul Dan Mateescu a fost membru al Uniunii Artistilor Plastici din România (UAP), Filiala Galaţi, începând cu anul 2001.

Dan Mateescu a fost autorul multor lucrări excepționale, iar printre acestea pot fi amintite:

  • „Mihai Dimitriu” – ciment
  • „Calistrat Hogaş” – ciment
  • „Tudor Pamfile” – bronz
  • „Zbor” – metal
  • „Monumentul cercetaşului” – bronz
  • „Natalia Negru” – ciment
  • 10 busturi reprezentând personalităţi tecucene. O parte din lucrările maestrului trecut în neființă se regăsesc, ca donație, în patrimoniul muzeului tecucean, se precizează pe pagina de socializare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci.

În parcursul biografic al sculptorului Dan Mateescu se adaugă o listă care cuprinde peste 35 de participări la expoziții personale și de grup, un număr important dintre acestea fiind găzduite de Galeria de artă ,,Gh. Petrașcu” din Tecuci.

”Ștefan cel Mare”, construit din ciment – localitatea Roșu (Cahul-Basarabia) – o altă lucrare de excepție a sculptorului Dan Mateescu

”Dan Mateescu, un sculptor al formelor ample, înscrise cu aplomb în spațiu”

Despre lucrările sculptorului Dan Mateescu au apărut multe cronici de specialitate, iar criticul de artă Dan Grigorescu îl descria drept un ”sculptor al formelor ample”, autorul unor lucrări cu o simbolistică aparte.

”Dan Mateescu e un sculptor al formelor ample, înscrise cu aplomb în spatiu. O simbolistică pe care o putem citi cu usurintă, pentru că-potrivit unui principiu fundamental al poeticii e concepută cu claritate. O monumentalitate potentială se relevă în unele dintre lucrările lui, cioplite cu un simt al raporturilor constructive”.

Locuitorii din Tecuci îi datorează sculptorului Mateescu reconstituirea – și ulterior dezvelirea – a două importante lucrări de for public distruse prin decizia barbară a activiștilor de partid din anii ,,glorioși” ai stalinismului: bustul marelui folclorist și etnolog Tudor Pamfile și Statuia Cercetașilor, se mai precizează pe pagina de socializare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci.

Dumnezeu să îl odihnească!