Jurnalista, traducătoarea şi scriitoarea Doina Jela a murit la vârsta de 74 de ani, a informat RadioRomâniaCultural.
Doina Jela a fost autoarea unui număr mare de eseuri, recenzii, cronici, interviuri apărute în reviste ca „România literară”, „Tomis”, „Arta”, „Amfiteatru”,„Familia”, „Contemporanul”.
În anul 1995, ea a publicat romanul „Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstituire a unui proces comunist” la Editura Humanitas. Romanul este răsplătit cu premiul de onoare pe anul 1996 de către Asociația Internațională a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români, cu sediul la Washinghton.
Volumele publicate sunt: Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstituire a unui proces comunist”; „Telejurnalul de noapte”; „Această dragoste care ne leagă”; „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torţionar” (carte ecranizată de Lucian Pintilie în „După‑amiaza unui torționar”); „Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste”; „Afacerea Meditaţia Transcendentală” (în colaborare cu Cătălin Strat şi Mihai Albu); „Reuşeşti sau mori – convorbiri emailate cu Vladimir Bukovski”; „Ungaria 56, Revolta minţilor şi sfârşitul mitului comunist” (în colaborare cu Vladimir Tismăneanu); „O sută de zile cu Monica Lovinescu”; „Oleg Danovski. Omul, artistul, legenda”; „Villa Margareta” (roman); „Efectul fluturelui” (roman); „Pe cont propriu. Jurnal (1989-1995)”.
De asemenea, Doina Jela a făcut traduceri din limba franceză a participat la volume colective și a semnat articole în cele mai importante publicații culturale. Ea a coordonat și colecțiile Procesul comunismului de la Editura Humanitas și Actual de la Curtea Veche Publishing. A publicat în colecția Istorie a Editurii Corint.
CITEȘTE ȘI: