A MURIT matematicianul Jim Simons, cel care nu avea nicio cunoștință despre piețele financiare, dar îi bătea la investiții pe Soros și Buffett

A MURIT matematicianul Jim Simons, cel care nu avea nicio cunoștință despre piețele financiare, dar îi bătea la investiții pe Soros și Buffett
Matematicianul Jim Simons
Publicat: 12/05/2024, 21:33
Actualizat: 12/05/2024, 21:37

Matematicianul Jim Simons, unul dintre cei mai de succes investitori din istoria Wall Street-ului, a murit la vârsta de 86 de ani. El a renunțat la o carieră academică uimitoare pentru a intra în finanțe, despre care nu știa mai nimic.

James Harris Simons, pe numele său complet, s-a născut pe 25 aprilie 1938 în Cambridge, Massachusetts, și a demonstrat un talent timpuriu pentru matematică. A absolvit MIT și la vârsta de doar 23 de ani și-a luat doctoratul la Berkeley la Universitatea din California.

Din anul 1964, a început să predea la MIT și la Universitatea Harvard, iar în acest timp lucra și la Institutul pentru Analize de Apărare, descifrând coduri sovietice. Dar în 1968 a fost concediat din Institut, după ce și-a exprimat puternic opoziția față de războiul din Vietnam.

În următorul deceniu a predat matematică la Universitatea Stony Brook și a devenit președintele departamentului de matematică al acesteia, iar în 1975 a câștigat cel mai înalt premiu de stat din SUA în geometrie.

Apoi, în 1978, și-a abandonat cariera academică pentru a fonda Monemetrics, o firmă de investiții care și-a deschis biroul într-un mic centru comercial.

Când era la facultate, nu a luat nicio oră de finanțe și nu a arătat niciodată cel mai mic interes pentru piețe, potrivit New York Times. Totuși, era convins că, alături de mica sa echipă de matematicieni, fizicieni și statisticieni, putea analiza datele financiare, identifica tendințele pieței și face tranzacții profitabile.

În timp ce firmele de investiții angajează analiști financiari și absolvenți de școli de afaceri, Simons credea că a găsit o altă modalitate de a câștiga cât mai mulți bani în cât mai puțin timp posibil. Astfel că și-a echipat oamenii de știință cu calculatoare avansate, pentru a procesa cantități mari de date prin modele matematice, și-a redenumit compania Renaissance Technologies și, în acest fel, și-a transformat cele patru fonduri de investiții în mașini de bani.

Medallion, cel mai mare dintre aceste fonduri, a realizat profituri comerciale de peste 100 de miliarde de dolari în cei 30 de ani de la înființarea sa în 1988, scrie Hotnews.

Randamentul său anual mediu a atins o valoare fără precedent de 66% în acea perioadă. Aceasta este o performanță mult mai bună decât au obținut-o investitori celebri precum Warren Buffett și George Soros, mai notează New York Times.

„Nimeni din lumea investițiilor nu s-a apropiat nici măcar de asta”, a scris Gregory Zuckerman, unul dintre puținii jurnaliști care l-au intervievat pe Simons și autor al biografiei sale, „The Man Who Solved the Market”.

Până în 2020, abordarea investițională a lui Simons, cunoscută acum sub numele de investiții cantitative a reprezentat aproape o treime din tranzacționarea pe Wall Street. Chiar și firmele tradiționale de investiții, care s-au bazat pe cercetarea în afaceri, instinctul și contactele personale, s-au simțit obligate să adopte într-o oarecare măsură metodologia computerizată a lui Simons.

„Nu am nicio opinie despre nicio acțiune. Computerul are opiniile lui și noi le urmăm cu sclavie”, spunea el într-un interviu pentru CNBC în 2016.

Renaissance a adus o schimbare radicală în modul în care fondurile speculative investesc și câștigă bani pentru clienții lor bogați și pentru fondurile de pensii.

Simons s-a retras din funcția de CEO al companiei, în 2010, când avea deja o avere de 11 miliarde de dolari (aproape 16 miliarde de dolari în banii de astăzi).

Zece ani mai târziu, averea sa se dublase, iar astăzi este estimată la 31,4 miliarde de dolari. În ultimii ani ai vieții și-a dedicat din ce în ce mai mult timp și banii în scopuri caritabile.

FOTO – Profimedia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ieșire periculoasă în spațiu, plănuită de compania SpaceX