Fathi Taher, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România și fost patron al echipei de fotbal Rapid București, a murit vineri, la vârsta de 73 de ani.
Surse apropiate omul de afaceri au declarat pentru GÂNDUL că Fathi Taher a murit într-un spital din Istanbul. Omul de afaceri fusese diagnosticat cu cancer la colon.
Înmormântarea va avea loc în Iordania, într-un cimitir din Amman.
Aceleași surse au mai precizat, pentru GÂNDUL, că multimilionarul Fahti Taher suferea și de diabet și îi fuseseră amputate ambele picioare.
Fathi Taher, aflat pe lista celor mai bogate persoane din România, cu o avere estimată la 300 de milioane euro, a avut afaceri în industrie, turism şi imobiliare, printre care Școala Româno-Americană din Pipera, Hotelul Marriott din Capitală, AIG România, fabrica de ciocolată Kandia, fabrica GRIRO și clubul de fotbal Rapid București.
În anul 2008, Fathi Taher a bătut palma cu George Copos pentru 60% din acțiunile Rapidului. După doar câteva luni, însă, Taher și-a anunțat retragerea, susținând că a pierdut banii investiți.
Inițial, Fathi Taher a fost acționar minoritar la compania Orizont din Predeal, care deținea – pe lângă hotelul Orizont din Predeal – și hotelul Trei Brazi din aceeași stațiune.
În urma unor dispute cu acționarul majoritar al companiei – SIF Transilvania – multimilionarul și-a cedat acțiunile de la compania Orizont și a primit în schimb pachetul majoritar la Trei Brazi.
De-a lungul timpului, au existat voci care au afirmat că Fathi Taher ar fi fost agent Mossad, având numele de cod ”Abu Aman”, după cum a dezvăluit generalul în rezervă SRI Aurel Rogojan în lucrarea sa – ”Fereastra Serviciilor Secrete“.
Pe de altă parte, despre Taher s-a mai spus că a fost agent al Securității, sau al Mossad-ului, ba chiar și al CIA.
”De origine iordaniană, cu studiile făcute în Egipt, Abu Aman s-a înrolat în rețeaua de susținere financiară a Organizației pentru Eliberarea Palestinei, unde s-a ocupat cu traficul de armament ca sursă de finanțare a “cauzei palestiniene”. O cauză care, într-o perioadă neagră a secolului XX, a generat una dintre cele mai active și mai periculoase ramuri ale terorismului internațional. Abu Aman a făcut afaceri și în România, dar a intrat în conflict cu legea în urma implicării sale într-un furt și a unei operațiuni de spălare de bani. Autoritățile române i-au blocat viza de călătorie dar, la intervenția lui Yasser Arafat, i s-a ridicat interdicția. Intervenția liderului palestinian a fost confirmarea certă a naturii și scopurilor afacerilor lui Abu Aman”, a scris generalul în rezervă SRI Aurel Rogojan.
După Revoluția din Decembrie 1989, Fahti Taher – ”Abu Aman” – s-ar fi adaptat noii realități românești, fiind ”dirijat” pentru a iniția ”operațiuni de corupție”, dar nu numai atât.
”După 1989, Abu Aman și-a văzut visul cu ochii. Înarmat cu o strategie bine adaptată la realitățile românești, a fost dirijat să inițieze mari operațiuni de corupție și punere în dependență a unor politicieni din întreg spectrul politic ca bază a dezvoltării afacerilor. În același timp, s-a ocupat în mod special de finanțarea campaniilor unui partid considerat antisemit. Pentru a nu da de bănuit, Abu Aman a sponsorizat modernizarea unui spital și a intrat în parteneriat cu persoane așa zis respectabile din lumea afacerilor. Cu o carte de vizită aparent onorabilă, Abu Aman s-a înfruptat din tortul marilor privatizări «pe un leu»”, mai scrie Aurel Rogojan.