A murit Nicolae Manolescu. Criticul literar avea 84 de ani

A murit Nicolae Manolescu. Criticul literar avea 84 de ani
Publicat: 23/03/2024, 20:23
Actualizat: 23/03/2024, 21:48

Nicolae Manolescu a murit la vârsta de  84 de ani. Cu o zi înainte acesta fusese internat în spital, după ce suferise un infarct și se afla în comă indusă. Nicolae Manolescu rămâne în amintirea românilor ca unul dintre cei mai respectați intelectuali ai țării. Manolescu a fost critic literar, președinte al Uniunii Scriitorilor, candidat la președinția României.

Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai apreciați intelectuali români, s-a stins din viață, la vârsta de 84 de ani. Criticul literar suferise un infarct și, cu o zi înainte, fusese internat la spital în comă indusă.

Nicolae Manolescu, pe numele real Nicolae Apolzan, s-a născut în 1939, la Râmnicu Vâlcea, este unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari români, profesor universitar și membru titular al Academiei Române din 2013.

După Revoluția din 1989 și-a început cariera politică și a devenit și Ambasador al României la UNESCO. În prezent, era președintele Uniunii Scriitorilor din România și directorul revistei România literară.

Lucrarea sa fundamentală este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. În decembrie 2011, Nicolae Manolescu a primit distincția de „profesor emerit” din partea Senatului Universității din București.

Manolescu a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român, de către Administrația prezidențială.

Cristian Tudor Popescu, despre moartea lui Nicolae Manolescu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu și-a exprimat regretul față de trecerea în neființă a lui Nicolae Manolescu prin intermediul unui mesaj pe rețelele de socializare:

Unul dintre marii critici literari și profesori ai culturii române, Nicolae Manolescu, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, în urma unui stop cardiac. Îi voi păstra amintirea vie.

Mesajul Facultățiii de Litere București, după moartea lui Nicolae Manolescu

Reprezentanții Facultății de Litere din București au transmis sâmbătă seară un mesaj de condoleanțe familiei lui Nicolae Manolescu și și-au exprimat recunoștința față de contribuția acestuia la cultura românească.

”Astăzi, 23 martie 2024, s-a stins din viaţă acad. Nicolae Manolescu, profesor al facultăţii noastre, autor al unei opere monumentale care a redefinit critica şi istoriografia literară românească în perioada postbelică. Colegii şi studenţii din Facultatea de Litere sunt alături de familie şi prieteni, de toţi cei care l-au preţuit, i-au citit cărţile şi cronicile şi care au învăţat de la el. Odihnească-se în pace!”, este mesajul postat, sâmbătă seară, pe Facebook, de reprezentanţii Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Uniune Scriitorilor: „Cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”

La momentul morții, Nicolae Manolescu era președintele Uniunii Scriitorilor și un apreciat cărturar. Reprezentanții instituției de cultură au publicat un mesaj în care evocă realizările apreciatului om de litere.

”Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă a academicianului Nicolae Manolescu (1939-2024), preşedintele Uniunii Scriitorilor, director al săptămînalului «România literară», critic şi istoric literar de mare reputaţie, una dintre cele mai mari personalităţi ale literaturii române din toate timpurile. Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanenţă în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenţi şi doctoranzi, ca profesor, precum şi al tinerilor scriitori din mai multe generaţii. Ca om politic şi ziarist de atitudine a militat pentru democraţie şi libertate. Prin dispariţia lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”, se arată în postarea Uniunii Scriitorilor.

CITEȘTE ȘI:

Rămas bun, Alex Ștefănescu. Criticul şi istoricul literar este ÎNMORMÂNTAT joi, la Cimitirul Bellu / Este condus pe ultimul drum cu onoruri militare

VIDEO. Petre Crăciun, omul care a unit scrisul cu istoria. POVESTEA stilorurilor celebre, printre care și cel al lui Marin Preda, la Muzeul Cotroceni

EXCLUSIV VIDEO | Casa „George Stephănescu”, locul unde Hariclea Darclee cânta acompaniată de fondatorul Operei Române și Caragiale a găsit inspirație să scrie ”Năpasta”. ”Este un reper pentru cultura românească, de o valoare inestimabilă, sentimentală”

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Motivul real pentru care a murit Silviu Prigoană. De ce boală suferea milionarul, de fapt
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Sora șoferului sinucigaș din Suceava o acuză pe soția acestuia de moartea lui și a...
Bursucu a vorbit cu Silviu Prigoană, cu câteva momente înainte ca afaceristul să se stingă...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
A murit Silviu Prigoană! Omul de afaceri ar fi suferit un accident stupid!
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
Românul care deține un record, după ce a antrenat patru naționale. Dat afară pentru că...
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană și marea sa durere. A suferit în tăcere
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Cele mai cunoscute femei samurai