Nicolae Manolescu a murit la vârsta de 84 de ani. Cu o zi înainte acesta fusese internat în spital, după ce suferise un infarct și se afla în comă indusă. Nicolae Manolescu rămâne în amintirea românilor ca unul dintre cei mai respectați intelectuali ai țării. Manolescu a fost critic literar, președinte al Uniunii Scriitorilor, candidat la președinția României.
Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai apreciați intelectuali români, s-a stins din viață, la vârsta de 84 de ani. Criticul literar suferise un infarct și, cu o zi înainte, fusese internat la spital în comă indusă.
Nicolae Manolescu, pe numele real Nicolae Apolzan, s-a născut în 1939, la Râmnicu Vâlcea, este unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari români, profesor universitar și membru titular al Academiei Române din 2013.
După Revoluția din 1989 și-a început cariera politică și a devenit și Ambasador al României la UNESCO. În prezent, era președintele Uniunii Scriitorilor din România și directorul revistei România literară.
Lucrarea sa fundamentală este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. În decembrie 2011, Nicolae Manolescu a primit distincția de „profesor emerit” din partea Senatului Universității din București.
Manolescu a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român, de către Administrația prezidențială.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu și-a exprimat regretul față de trecerea în neființă a lui Nicolae Manolescu prin intermediul unui mesaj pe rețelele de socializare:
Unul dintre marii critici literari și profesori ai culturii române, Nicolae Manolescu, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, în urma unui stop cardiac. Îi voi păstra amintirea vie.
Reprezentanții Facultății de Litere din București au transmis sâmbătă seară un mesaj de condoleanțe familiei lui Nicolae Manolescu și și-au exprimat recunoștința față de contribuția acestuia la cultura românească.
”Astăzi, 23 martie 2024, s-a stins din viaţă acad. Nicolae Manolescu, profesor al facultăţii noastre, autor al unei opere monumentale care a redefinit critica şi istoriografia literară românească în perioada postbelică. Colegii şi studenţii din Facultatea de Litere sunt alături de familie şi prieteni, de toţi cei care l-au preţuit, i-au citit cărţile şi cronicile şi care au învăţat de la el. Odihnească-se în pace!”, este mesajul postat, sâmbătă seară, pe Facebook, de reprezentanţii Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.
La momentul morții, Nicolae Manolescu era președintele Uniunii Scriitorilor și un apreciat cărturar. Reprezentanții instituției de cultură au publicat un mesaj în care evocă realizările apreciatului om de litere.
”Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă a academicianului Nicolae Manolescu (1939-2024), preşedintele Uniunii Scriitorilor, director al săptămînalului «România literară», critic şi istoric literar de mare reputaţie, una dintre cele mai mari personalităţi ale literaturii române din toate timpurile. Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanenţă în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenţi şi doctoranzi, ca profesor, precum şi al tinerilor scriitori din mai multe generaţii. Ca om politic şi ziarist de atitudine a militat pentru democraţie şi libertate. Prin dispariţia lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”, se arată în postarea Uniunii Scriitorilor.
CITEȘTE ȘI: