Presa din România este în doliu, după decesul poetului și jurnalistului Valentin Iacob. „A plecat într-un fel ciudat, aproape fără de veste”
Poetul și jurnalistul Valentin Iacob a murit, sâmbătă, la vârsta de 67 de ani. Acesta suferea de o boală gravă și s-a stins foarte repede după diagnosticare. Decesul său a fost anunțat și de Claudiu Târziu, lider AUR, pe pagina sa de Facebook. Cei doi erau colegi de breaslă, dar și buni prieteni.
„Obosiți de viața de aici, poeții se retrag în viața de dincolo. Ieri, s-a dus și Valentin Iacob, «poetul de la Stalingrad», să joace «poker cosmic». Prieten și coleg, mulți ani, la excepționala revistă «Formula AS», a plecat într-un fel ciudat, aproape fără de veste, el, vorbitorul neobosit și avidul de viața căzută de pe partea asta a lui Dumnezeu. O foarte scurtă luptă cu o boală necruțătoare, la care nu s-a gândit niciodată, și gata. Tocmai când, după ani de pribegie sufletească, își găsise un acasă firesc. Tocmai în prag de nouă izbândă literară. Tocmai când mai avea atâtea de spus în poezia lui nebunească și sofisticată și în publicistica lui densă și spumoasă. Tocmai când trecuse un an de când nu mai băusem împreună un vin bun, în jurul căruia să rostogolim amintiri vesele și să ticluim planuri ambițioase. I s-o fi făcut dor de cei plecați mai înainte, colegi și prieteni ai noștri, Silvia Kerim, Sorin Preda, Bogdan Lupescu, Marius Petrescu. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace!
Dumnezeu să aibă grijă și de sufletul robului său Valentin!”, a scris Claudiu Târziu, pe rețeaua de socializare.
Valentin Iacob – scurtă biografie
Valentin Iacob s-a născut în București, pe 12 octombrie 1955. Era poet și jurnalist, iar în 1979 a absolvit Facultatea de Matematică a Universității din București și până în 1993 a fost informatician și profesor de matematică.
Ca scriitor, a debutat după decembrie 1989, când poeme, proze, interviuri și amintiri literare i-au apărut în majoritatea revistelor literare românești. De asemenea, de-a lungul timpului, a publicat patru cărți:
- „Petrogradul într-un pahar cu șampanie” (poeme, Editura Du Style, 1996);
- „Pianul kamikaze” (poeme, Editura Du Style, 1998);
- „Balada Craiului de Tobă” (poem, Editura Eminescu, 1998);
- „Clownul lui Hrist” (poeme și proze, Editura Muzeului Literaturii Române), Revista AS în textul de prezentare a lui Iacob.
Era membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România (ASPRO). De altfel, a fost nominalizat la premiile pentru debut ale Uniunii Scriitorilor și ASPRO. În înteaga sa carieră, a primit mai multe distincții:
- Premiul pentru debut al Asociației Scriitorilor din București;
- Premiul pentru debut „Poesis”;
- Premiul pentru poezie al Colecției Biblioteca București (1998):
- Premiul pentru literatură pentru copii al Concursului național de literatură „Alexandru Odobescu” (1997, Călărași).
Din 1992, era edactor la revista „Formula AS”.