A murit Serghei Kovaliov, disident rus și militant pentru drepturile omului
Fost deținut politic și respectat disident, dar și militant activ pentru drepturile omului, Serghei Kovaliov a murit – la vârsta de 91 de ani – la Moscova.
Anunțul trist a fost făcut chiar de fiul acestuia, pe pagina de socializare, precizându-se că disidentul a murit în somn, pe data de 9 august.
Serghei Kovaliov a fost arestat – în anul 1974 – pentru activitatea sa în ceea ce privește apărarea drepturilor omului. Ulterior, a fost condamnat la șapte ani de închisoare, ispășindu-și pedeapsa în lagărele din Permi şi închisoarea din Cistopol (Tatarstan). Kovaliov a fost, apioi, exilat la Kolîma, o regiune din nord-estul Rusiei cunoscută ca “polul ferocităţii din Gulag”.
Serghei Kovaliov a primit, abia în 1987, dreptul de a se reîntoarce la Moscova.
Fostul deținut politic a devenit membru fondator și co-președinte al Centrului Memorial pentru drepturile omului din Moscova – în anii `90 – și a participat la activitățile filialei Amnesty International din Moscova, Conferința internațională pentru drepturile omului și clubul de presă „Glasnost”, potrivit moldova.europalibera.org.
Serghei Kovaliov, semnatar al apelului intitulat ”Putin trebuie să plece”
De altfel, tot în 1990, Serghei Kovaliov a fost ales în Sovietul Suprem rus, prezidând Comitetul pentru Drepturile Omului, dar fiind și autor al Declarației din 1991 a drepturilor omului și cetățeanului. În 1991, Serghei Kovaliov a inițiat o lege privind reabilitarea victimelor represiunii politice sovietice, apoi – din 1993 până în 2003 – a fost un membru liberal de frunte al camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat.
Mai mult, fostul deținut politic a fost și primul avocat al drepturilor omului (Ombudsman) din Rusia, criticând deschis regimul Putin pentru înrăutățirea situației drepturilor omului în țară. Pe măsură ce Vladimir Putin a căpătat o putere din ce în ce mai mare, Serghei Kovaliov a criticat creșterea centralizării statului în jurul președinției.
În luna martie a anului 2010, disidentul rus a fost unul dintre cei mai proeminenți semnatari ai unui apel deschis intitulat ”Putin Must Go” (”Putin trebuie să plece”), care a adunat de atunci peste 150.000 de semnături, menționează sursa citată.