A murit una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de muzică populară. Sonia Vlaicovici avea 75 de ani
Sonia Vlaicovici, una dintre cele mai admirate cântărețe de muzică populară din Banat, a murit la 75 de ani.
„Sonia Vlaicovici a plecat..După Maria Tudor, Gelu Stan, Milosav Tatarici Mircea Ardeleanu a plecat în Împărăția Cerurilor și o altă solistă cunoscută a Banatului … Dumnezeu să-i aibe în grijă sufletul bun!”, au scris apropiații pe rețelele de socializare.
Sonia Vlaicovici s-a născut la 7 iunie 1945, la Timișoara. Pregătirea şcolară a cuprins 12 clase la Liceul de Muzică din municipiul de pe Bega, iar activitatea de solistă vocală a început-o în anul 1960, în cadrul Clubului ,,1 Mai” şi la Clubul CFR din localitate. Cu glasul ei de aur şi având un repertoriu bogat, Sonia Vlaicovici a devenit o autentică interpretă a cântecelor timişene.
Nenumărate au fost formaţiile şi orchestrele de muzică populară alături de care a cântat: Orchestra populară ,,Brâuleţul” din Constanţa, dirijată de Dan Moisescu; Orchestra populară din Zalău, dirijor George Miţin Varieşescu; Orchestra populară ,,Ciocârlia” din Bucureşti, dirijată de Constantin Arvinte; în anul 1965, Orchestra populară ,,Doina Banatului” din Caransebeş, dirijor Nicolae Perescu, an când este angajată aici; Orchestra populară ,,Banatul” din Timişoara, dirijor Gelu Stan.
Sonia Vlaicovici a participat la foarte multe concursuri, unde a fost distinsă de fiecare dată cu premiul I. N-au lipsit din activitatea sa nici turneele din ţară şi din străinătate: în cele efectuate în Olanda, alături de Orchestra populară ,,Meseşul” din Zalău, în Italia şi Bulgaria – cu Orchestra populară din Constanţa, iar în Franţa, Iugoslavia şi Ungaria, cu Orchestra populară ,,Doina Banatului” din Caransebeş. În toate aceste peripluri artistice, Sonia Vlaicovici a fost întâmpinată cu multă căldură de public.
Activitatea de interpretă de muzică populară s-a concretizat şi prin înregistrarea a două discuri mici, cu acompaniamentul Orchestrei populare ,,Doina Banatului” din Caransebeş, dirijată de Nicolae Perescu, şi un disc mare, realizat cu Orchestra Populară Radio Bucureşti, sub bagheta lui Paraschiv Oprea. La televiziune, apariţiile sale au fost mai rare înainte de 1989, fiind adeseori considerată o persoană indezirabilă, ca soţie de preot, şi îndepărtată de pe scenă. Primele înregistrări ale unor cântece populare din repertoriul ei au fost realizate de Studioul de Radio Timişoara, redactor de specialitate – Lucia Boleanţu, Sonia Vlaicovici fiind la acea vreme solistă a Orchestrei ,,Doina Banatului” din Caransebeş.
În anul 1966 participă cu Orchestra populară ,,Doina Banatului” din Caransebeş la un concert desfăşurat la Braşov. Activitatea sa artistică s-a profilat din ce în ce mai mult spre acest gen, înregistrând tot la Radio Timişoara, redactor tot Lucia Boleanţu, câteva romanţe îndrăgite, acompaniată de Orchestra populară ,,Banatul” din Timişoara, dirijor prof. Gelu Stan.
Artista a transmis mai departe această dragoste de cântec celor doi copii ai ei, băiatul – un virtuoz al acordeonului, şi fata, o bună solistă vocală, scrie Realitatea de Timiș.