A murit Vittorio Emanuele di Savoia, fiul ultimului REGE al Italiei

Publicat: 03 02. 2024, 17:01
Vittorio Emanuele Sursă foto: profimediaimages.ro

Prinţul Vittorio Emanuele di Savoia, fiul ultimului rege al Italiei, a murit sâmbătă la Geneva, în Elveţia, la vârsta de 86 de ani, după un lung exil, a declarat pentru AFP avocatul său Sergio Orlandi.

„Alteţa sa regală, Victor Emmanuel, Duce de Savoia şi Prinţ de Napoli, s-a stins din viaţă în pace la Geneva, înconjurat de familia sa”, se arată într-un scurt comunicat al casei regale de Savoia, citat de mass-media, precizând că locul şi data funeraliilor vor fi anunţate ulterior.

Vittorio Emanuele s-a născut pe data de 12 februarie 1937 la Napoli. Era şeful Casei de Savoia, care a condus Italia de la unificarea din 1861 până în 1946, când italienii au votat prin referendum abolirea monarhiei şi crearea Republicii italiene.

Vittorio Emanuele a părăsit Italia la vârsta de nouă ani. El a fost alungat împreună cu toţi descendenţii de sex masculin ai casei regale prin Constituţia din 1946 pentru a sancţiona colaborarea bunicului său, Victor Emanuel al III-lea, cu regimul fascist şi semnarea legilor rasiale.

Acesta a putut reveni pe teritoriul Italiei în decembrie 2002, după ce parlamentul a abolit interdicţia impusă moştenitorilor de sex masculin ai familiei regale. Pentru aceasta, Vittorio Emanuele a trebuit să jure fidelitate Republicii, un gest pe care îl refuzase multă vreme.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Ce obiective turistice din Roma pot fi vizitate gratuit. De la Colosseum, Columna lui Traian și Fontana di Trevi la Panteon și Vatican

Cine este românca de 21 de ani arestată pentru tentativă de furt în timpul funeraliilor lui Silvio BERLUSCONI / A riscat totul pentru a face asta

Ce a făcut un ieșean, după ce a găsit peste 5.000 de euro în fanta unui bancomat. „În urma verificărilor efectuate de poliţişti, a rezultat faptul că…”

Sindicatele din Apărare acuză un GENOCID ECONOMIC: „În cazul unui război, România se va confrunta cu rezultatul deciziilor catastrofale de după 1990”