Prima pagină » Actualitate » A plătit avansul la un apartament de 72.000 de euro, dar s-a ales cu un vis urât! Ce a aflat clientul când blocul era aproape finalizat

A plătit avansul la un apartament de 72.000 de euro, dar s-a ales cu un vis urât! Ce a aflat clientul când blocul era aproape finalizat

A plătit avansul la un apartament de 72.000 de euro, dar s-a ales cu un vis urât! Ce a aflat clientul când blocul era aproape finalizat

Românii sunt sfătuiți să deschidă bine ochii, atunci când semnează documentația pentru o casă nouă și implicit să apeleze la un avocat! Riscurile sunt uriașe, deoarece unii dezvoltatori au „obiceiul” să rupă contractele și să vândă casele altor clienți, la prețurile „actualizate”. Așa au pățit zeci de oameni, care au plătit acum trei ani avans pentru apartamentele construite de un dezvoltator într-un mare oraș din România. Prețurile au crescut cu o treime, față de cele din precontracte!

Ofertă de nerefuzat: două camere, 60.000 euro. Trei camere, 72.000 euro. Se întâmpla în 2019, când un dezvoltator din Brașov a încheiat zeci de antecontracte. Clienții au achitat avans 15.000-18.000 euro, un sfert din valoarea apartamentelor, apoi au așteptat actul de proprietate și cheile locuinței mult visate.

Coșmar la finalizarea blocului

Pe motiv de pandemie, aceștia au acceptat inclusiv o prelungire a termenului de finalizare. În mai 2022, când blocurile erau aproape gata, surprizele s-au ținut lanț. Dezvoltatorul i-a notificat, pe rând, că le va rezilia antecontractele.

Oamenii au fost înștiințați că au crescut prețurile materialelor de construcție și în actele pe care le-au semnat în urmă cu trei ani există o clauză care îl scutește de alte explicații suplimentare, dacă va restitui avansul.

„În cazul în care promitentul-vânzător întârzie predarea cu mai mult de 120 de zile lucrătoare de la data predării convenită, prezentul contract se desfiinţează de drept.”

Clientul este siderat: „Este ireal!”

Clientul spune că este ireal ce se întâmplă și acuză o rea-credință din partea dezvoltatorului, pe care îl suspectează că vrea să vândă apartamentele la prețurile actualizate, de astăzi.

Codul civil le dă dreptate clienților, scrie observatornews.ro. „Pactul comisoriu poate fi invocat numai de creditorul acestei obligaţii, iar nu şi de către cel culpabil de neexecutare.”

Mai mult, un client spune că i s-au cerut în plus 45.000 de euro, față de prețul inițial de 70.000 de euro.

Potrivit avocaților, clauza de reziliere a înțelegerii din pricina întârzierilor ar trebui întărită cu penalități mari, asumate, în antecontract, de dezvoltator.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și