Trofeul ursului Arthur nu a părăsit România! După ce a fost împușcat de prințul Emanuel von Liechtenstein, „Regele Carpaților” a rămas în județul Covasna și se află la la asociația de vânătoare care a organizat partida. Cel puțin asta susține ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Pe de altă parte, politicianul UDMR este de părere că prințul Emanuel von Liechtenstein nu are nicio vină pentru ce s-a întâmplat. Asta, chiar dacă el este cel care a tras și l-a omorât pe cel mai mare urs vânat vreodată în România. „A fost invitat”, îi ia apărarea Tanczos Barna. Ministrul Mediului este de părere că membrii asociației de vânătoare trebuie trași la răspundere, ei fiind cei care s-au ocupat de punerea în aplicare a autorizației.
În plus de asta, prințul de Liechtenstein nici măcar nu a plecat din țară cu blana și capul lui Arthur, arată ministrul! Tanczos Barna dă asigurări că stârvul se află încă în județul Covasna, la respectiva asociație de vânătoare.
Legea din România nu interzicea până acum invitarea străinilor la partide de vânătoare. Folosim timpul trecut fiindcă Tanczos Barna anunță că s-au schimbat regulile. Pe viitor, străinii nu vor mai putea fi chemați să împuște urși în România, derogarea și avizul de extragere fiind acordat numai pentru personalul tehnic al asociației. În plus, timpul în care poate împușca ursul s-a scurtat de la 60 la 15 zile. „Sunt oameni, sute de mii sau zeci de mii în țară, care sunt vânători. Sunt și ei cetățeni ai acestei țări. Vânătoarea este o activitate derulată de când există omul. Este reglementată, are un cod de etică, cum se face, cum nu se face, se interzice braconajul, se face în condiții foarte strict reglementate și, până la urmă, este intervenția umană pentru asigurarea unui echilibru”, a spus ministrul.
În opinia lui Tanczos Barna, prințul Emanuel von Liechtenstein nu se face vinovat cu nimic, de vreme ce a fost invitat în România: „O să facem o analiză pentru ultimii patru ani, să vedem de câte ori se pot repeta aceste situații. A fost invitat, adus. Astăzi, legea nu interzice mot-a-mot ca altcineva dintr-o altă asociație sau dintr-o altă țară europeană să participe la un act de extragere a acelui exemplar. Eu nu sunt de acord, repet, ca aceste ordine de derogare să fie folosite pentru altceva”.
Trofeul este în ţară. Blana și craniul, asta înseamnă trofeu. Nu, nu pleacă nici într-un fel din țară! Nu va pleca, nu există aşa ceva! Nu poate pleca! Blana și craniul sunt în județul Covasna, la acea asociație de vânătoare. Nu poate să plece din ţară. Este faptă penală dacă pleacă din ţară. Este o discuţie întreagă de ani de zile cu vânătorii, de ce nu se poate scoate din ţară. Nu se poate! Punct!” – Tanczos Barna, ministrul Mediului
Referitor la afirmația că Arthur era cel mai mare urs din țară, politicianul UDMR își păstrează părerea inițială. Nu se poate stabili că Arthur a deținut acest record. Tanczos Barna insistă chiar că au fost urși și mai mari vânați în Carpații de la noi.
„Cel mai mare urs din România în funcţie de ce? Dacă ne uităm la recordurile din perioada în care se putea vâna, avem multe exemplare cu peste 600 de puncte extrase, vânate, împuşcate. Este un exemplar foarte mare, cu siguranţă, nu aş putea să spun dacă este cel mai mare din ţară, nimeni nu poate spune acest lucru. Este un exemplar foarte mare, fără doar şi poate este valoros, orice exemplar mare este valoros, da”, a declarat ministrul Mediului.