A trecut la cele VEȘNICE unul dintre cei mai mari TEOLOGI români. A scris multe lucrări despre Vechiul Testament și istoria evreilor

Publicat: 10 08. 2024, 00:09
Actualizat: 10 08. 2024, 00:11
Sursa Foto: Mitropolia Ardealului

Preotul Dumitru Abrudan a încetat din viață astăzi, pe 9 august 2024, anunță Mitropolia Ardealului

Născut la 29 august 1938, Dumitru Abrudan era recunoscut pentru ecumenismul său, pentru activitatea teologică și cariera universitară, reprezentând Biserica Ortodoxă Română la multe întâlniri internaționale.  A studiat la Liceul Nr.1 Emanuil Goidu din Oradea, Institutul Teologic Universitar din Sibiu și a urmat cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București. S-a specializat la Universitatea Ebraică din Ierusalim și a obținut titlul de doctor în teologie în 1978, cu teza intitulată „Creștinismul și mozaismul în perspectiva dialogului interreligios”.

A fost profesor și director la Seminarul Teologic din Caransebeș, a predat la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna a Universității Lucian Blaga din Cibin. De asemenea, a predat la Catedra de studiul Vechiului Testament și a îndeplinit funcțiile de prorector și decan. A reprezentat Biserica Ortodoxă Română la simpozioane și congrese teologice internaționale.

Preotul  Dumitru Abrudan a deținut cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda Patriarhia Română, Crucea Patriarhală și a reînființat și condus ASTREI, remarcându-se ca publicist în publicații patriarhale. A fost considerat autorul unor studii teologice, cărți și articole  despre Vechiul Testament, ecumenism, dialog interortodox, interconfesional și interreligios:

  • Vechiul Testament în scrierile Fericitului Augustin, Dreptatea și pacea în  cartea psalmilor”,
  • „Ierusalimul epocii celui de al doilea templu”,
  • „Aspecte ale antropologiei Vechiului Testament”, 
  • „Filon din Alexandria și însemnatatea sa pentru exegeza biblica vechi testamentară”,
  • „Religia evreilor: iudaismul”,
  • „Iosif Flaviu, istoric al epocii intertestamentară. Importanța sa pentru cunoașterea contextului în care a apărut creștinismul”,
  • „Un capitol din teologia biblică vechi-testamentară: moartea, nemurirea sufletului, judecata și viața viitoare”.