A treia săptămână de creștere a numărului cazurilor de COVID-19 / Peste 70 de copii internați în spitale / Se recomandă masca în spațiile închise / Care sunt cele mai transmisibile subvariante

A treia săptămână de creștere a numărului cazurilor de COVID-19 / Peste 70 de copii internați în spitale / Se recomandă masca în spațiile închise / Care sunt cele mai transmisibile subvariante
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 30/06/2022, 08:41

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut semnificativ în perioada 20-26 iunie, când au fost înregistrate 3.974 de noi infectări, față de perioada 13-19 iunie, când au fost raportate 2.609 infectări.

Săptămâna trecută erau internate în spitale pe secțiile de profil 638 de persoane, față de 438 în săptămâna precedentă.

Numărul copiilor internați în spitale a fost și el mai mare cu 20 față de perioada 13-19 iunie.

Medicul Adrian Marinescu anunță că la Institutul Matei Balș sunt internate 100 de persoane cu COVID-19.

Cei vulnerabili ar trebui să fie prudenți pentru că cele două subvariante SARS-CoV-2 se transmit foarte repede și pot duce la forme severe de boală.

„Este o creştere care se vede de câteva săptămâni încoace, discutam şi spuneam despre posibilitatea ca această conveţuire cu virusul să însemne şi o creştere a numărului de infecţii. Din fericire, nu sunt multe cazuri severe, nu sunt pacienţi cu insuficienţă respiratorie, nu sunt situaţiile grele de dinainte, de la începutul pandemiei, când paturile de terapie intensivă erau toate ocupate, nu se întâmplă aşa, dar totuşi este o creştere şi cred că trebuie să existe prudenţă, ne uităm în jurul nostru şi vedem că destul de mulţi sunt infectaţi chiar dacă fac în general forme auto-limitante, chiar dacă nu au probleme majore, totuşi în continuare oamenii vulnerabili au un risc să prezinte şi complicaţii, deci aş fi atent cu privire la risc”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Masca nu mai este obligatorie în România

Masca nu mai este obligatorie, dar medicul o recomandă mai ales în spațiile închise, aglomerate, precum mijloacele de transport în comun, mai ales în cazul celor cu risc.

„Este absolut de înţeles pentru toată lumea că nu ne mai dorim măsuri restrictive, este adevărat că riscul cel mai mare este în spaţiul închis care este neaerisit, apropo de autobuz sau alt mijloc de transport şi în general locurile unde sunt mulţi oameni care interacţionează, şi aici este într-adevăr un risc şi masca ne-ar putea proteja într-o măsură mare. Persoanele vulnerabile ar trebui să fie atente în această perioadă pentru că au riscul să se infecteze atunci când interacţionează cu oamenii din jur şi acest risc va exista şi de acum încolo. Chiar dacă sunt în general cazuri uşoare, totuşi pot să ajungă şi la complicaţii.

Noi mergem cu varianta hibrid, şi patologie COVID şi non-COVID, dacă vorbim de COVID, în momentul de faţă avem aproximativ 100 de pacienţi internaţi, dar se poate ca de la o zi la alta numărul să crească semificativ, s-ar putea ca peste o săptămână să fie mai mulţi, este vorba despre persoane care au de obicei factori de risc şi pe care vrei să-i ai sub observaţie pentru că există riscul unei forme severe.

Eu cred că nu se va schimba această etapă de convieţuire chiar dacă vor fi probleme, vor fi creşteri, nu cred că vom mai vedea impactul din începutul de pandemie, cu spitale pline. Apropo de faptul că va veni sezonul rece, cei mici vor merge la şcoală, de aici riscul să crească mai mult acele infectări, faptul că bunicii sau părinţii cu probleme de sănătate vor ajunge să facă forme severe, acest risc există”, a declarat directorul medical al Institutului Matei Balş, potrivit g4media.ro, care citează News.ro.

Școală în funcție de evoluția sub-variantelor SARS-CoV-2

Prof. Dr. Emilian Popovici, președintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat pentru sursa citată că eventualele măsuri de prevenție care ar putea fi luate spre toamnă, atunci când se redeschid porțile școlilor, ar trebui stabilite în funcție de evoluția sub-variantelor SARS-CoV-2 aflate în circulație și care vor tinde să devină dominante. Cei cu trei doze de vaccin sunt cei mai protejați, a spus acesta. Totuși nu se poate face o predicție clară cu privire la subvariantele BA4 și BA5.

Popovici exclude însă un lockdown sever, deoarece există un număr mare de români vaccinați sau care au trecut deja prin boala COVID.

Evoluţia cazurilor de COVID în ultimele două săptămâni:

În perioada 20-26 iunie au fost constatate 3.974 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV- 2. 638 de oameni sunt internaţi pe secţiile spitalelor, iar la ATI sunt internaţi 58 de pacienţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 78 sunt minori, dintre care 1 este internat la Terapie Intensivă. Pentru această perioadă au fost raportate către INSP şi 13 decese.

Asta în timp ce în perioada precedentă, 13-19 iunie, au fost înregistrate 2609 de cazuri noi de persoane infectate. Numărul celor internaţi pe secţii în acea perioadă era de 438, iar la ATI erau internate 46 de persoane. Din totalul celor internaţi, 48 erau minori şi niciunul nu era internat pe secţia de ATI. Au fost raportate în această perioadă 12 decese.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Live pe TikTok cu Simion și Becali, cu remarci sexiste la adresa lui Lasconi: e...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
A alergat 5 kilometri direct spre secţia de votare. Mesajul Andreei Ştef, campioana României la...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online