Un bărbat de camion a vrut să aducă în țară aproape 15 tone de deșeuri. El a încercat să treacă granița pe la punctul de frontieră Nădlac 2, din Arad.
Șoferul conducea un camion care în acte era încărcat cu mobilă veche, unelte, electrocasnice, anvelope, biciclete și motorete.
Polițiștii de frontieră l-au întrebat ce are în remorcă, iar bărbatul le-a spus că transportă produse de panificație.
Ce nu a știut el era că deja se afla pe radarul autorităților. Și asta pentru că postase pe o rețea de socializare un anunț cum că urma să aducă toate obiectele respective într-o comună din județul Prahova.
Oamenii legii au văzut anunțul respectiv și l-au așteptat pe șofer cu marfa.
Mai mult, ca să îi convingă pe potențialii clienți, el a postat și o serie de fotografii cu obiectele, dar și numărul de înmatriculare al camionului.
Vameșii i-au cerut documente care să ateste că obiectele sunt în stare de funcționare, însă șoferul nu a putut prezenta niciun act. În plus, se vedea cu ochiul liber că toate obiectele erau vizibil uzate.
Astfel, comisarii Gărzii de Mediu i-au interzis intrarea în țară.
Cantitatea de deşeuri descoperită la intrarea în țară de poliţiştii la frontieră s-a dublat în primele șapte luni din 2024. La acțiuni au participat și reprezentanţii Gărzii de Mediu.
„În primele şapte luni ale anului 2024, au fost descoperite deşeuri în cantităţi însemnate, aproximativ 7.000 tone, după cum urmează: metale – 3.376.611 kg, mobilă – 503.800, textile/îmbrăcăminte – 829.200 kg, plastic – 313.800 kg, cauciuc (anvelope) – 120.000 kg, alte materiale precum deşeuri amestecate, carton, acumulatori, componente auto, electrocasnice – 1.554.200 kg. În perioada similară a anului 2023 au fost descoperite 3.356 tone deşeuri”, a explicat Poliția de Frontieră.
În punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condițiile de intrare în țară, organele vamale efectuează operațiunile vamale, respectiv de control al legalității importului.
Totodată, conform legislației în vigoare, importul deșeurilor se face pe baza licenței de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor și al Ministerului Sănătății. Astfel, intrarea în țară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, este permisă de organele vamale, numai dacă li se prezintă licența de import cu acordul scris al Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății.