Absolvenții de facultate din România au șanse mai mici de ANGAJARE decât cei fără studii superioare. Ce profil de candidați caută acum angajatorii
România se află printre ultimele trei țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de angajare a tinerilor care finalizează liceul sau facultatea.
Experții explică acest fenomen prin faptul că angajatorii români caută candidați cu experiență și nu oferă suficiente oportunități pentru începători.
În plus, mulți tineri nu se grăbesc să-și găsească un loc de muncă și să devină independenți financiar până nu sunt împinși de la spate.
Conform datelor Eurostat, România, Grecia și Italia au cei mai mulți șomeri în rândul absolvenților din Uniunea Europeană.
În România, cei care doresc să se angajeze imediat după terminarea studiilor se confruntă cu dificultăți semnificative. Aida Chivu, specialist HR, explică: „Odată e vorba de cultura noastră în care tinerii încă sunt încurajați de părinți să mai stea un pic, să nu își ia un loc de muncă chiar dacă au terminat facultatea.
Mai avem și partea angajatorilor care nu sunt foarte pregătiți astăzi în România pentru a lua tineri pe care să îi învețe. Se doresc rezultate rapide, chiar dacă sunt poziții pentru care s-ar potrivi poate cineva la început de drum, apare problema la interior, cine să îi instruiască ‘nu avem timp pentru asta’.”
Totuși, cei care fac eforturi suplimentare, precum stagiile de practică din timpul facultății, au șanse reale de angajare. Un tânăr aflat în practică spune: „Acum fac practica. Urmează să mă angajez. Probabil urmează să rămân la firma la care fac practica. Studiez IT.”
Pe piața muncii există locuri disponibile pentru tinerii fără studii superioare, iar cei cu facultate sunt adesea dezavantajați. Ana Vișian de la Best Jobs explică: „Domeniile unde nu se cere foarte multă experiență sunt în zona de retail, vânzări în magazin, în zona de call center, suport, BPO. Dacă vorbesc și o limbă străină, e bonusul mult mai mare decât experiența de muncă. Și nu pe ultimul loc, dar rămâne pregnant, HoReCa/turism, unde se caută oameni fără experiență”, potrivit Știrileprotv.
Raportul arată și că bărbații cu studii superioare se angajează mai ușor decât femeile cu facultate, o tendință prezentă în 18 state membre ale UE, inclusiv în România. Conform Institutului Național de Statistică, rata șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani depășește 20%.