Academia Română a aprobat împușcarea a 220 de urși. Care sunt criteriile de selecție a condamnaților
Academia Română a aprobat împușcarea a 220 de urși, considerați periculoși. Dintre aceștia, conform estimărilor, 140 au un potențial infracțional ridicat, este vorba de cerșetorii de pe marginea drumurilor și, mai nou, a autostrăzilor, iar 80 sunt considerați de-a dreptul periculoși pentru viața și avutul oamenilor, adică cei care prăpădesc gospodăriile, livezile și ucid animalele domestice.
Fostul ministru al Mediului, Tánczos Barna, ordonase, în ultima sa zi ca ministru al Mediului, împușcarea a 481 de urși. Din totalul celor aproape 500 de condamnați, 426 erau considerați periculoși pentru viața și avutul oamenilor, iar 55 ar avea un potențial infracțional deosebit, susținea Barna. Dar ultimul cuvânt în această problemă îl are Academia Română, ursul brun fiind considerat monument al naturii și, în consecință, fiind protejat de lege. Astfel, Academia a înjumătățit numărul execuțiilor.
Patria urșilor
Din datele agregate ale unui studiu, reiese că populația de urși bruni din România este undeva între 7.500 și 8.000 de exemplare. Asta face, aproximativ, un urs pentru fiecare 10 kilometri pătrați ai României. Cele mai locuite zone de urși sunt județele Brașov, Harghita, Prahova, Argeș și Bacău.
Luni, 24 iulie 2023, Academia Română – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (CMN) a aprobat pentru nivelul de prevenție un număr de 140 de exemplare şi 80 de exemplare pentru nivelul de intervenție, în scopul prevenirii pagubelor și accidentelor produse de ursul brun (Ursus arctos).
De precizat, acest aviz este exclusiv în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune economice importante, având mereu în vedere dezideratul conservării biodiversității autohtone prin respectarea legislației românești și comunitare, comunică Academia.
Fonduri pentru garduri electrice
Academia consideră că actele normative din perioada 2018-2022 ar fi trebuit să producă efecte, respectiv să ducă la conservarea în România a speciilor de interes comunitar: urs și lup, dar și protecția comunităţilor umane. În programul privind protecția speciilor de faună sălbatică, este prezăzută și instalarea de echipamente și/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice ori a altor mijloace asemănătoare permise de lege, în vederea diminuării conflictelor și reducerii pagubelor cauzate de animale sălbatice, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu, care a început cu data de 05 aprilie 2023, bugetul alocat sesiunii fiind de 70.000.000 lei.
CITIȚI ȘI: