Prima pagină » Actualitate » Accident grav pe pârtia Durău! Tată și fiu, răniți când coborau cu sania

Accident grav pe pârtia Durău! Tată și fiu, răniți când coborau cu sania

Accident grav pe pârtia Durău! Tată și fiu, răniți când coborau cu sania

Salvamontiștii nemțeni au intervenit, duminică, pentru acordarea primului ajutor medical și salvarea a două perspane accidentate grav pe pârtia de sanie din stațiunea Durău.

”Acţiune a salvamontiştilor din Neamţ pentru acordarea primului ajutor medical şi salvarea a două persoane accidentate grav pe pârtia de sanie din staţiunea Durău. Un adult şi un copil au încercat să coboare împreună cu sania, nu au mai reuşit să o controleze, răsturnându-se şi accidentându-se grav în cădere”, se arată pe pagina de Facebook a Salvamont România.

Recomandările salvamontiștilor

Adultul a suferit un traumatism al membrului inferior, iar copilul un traumatism craniu-cerebral deschis, precizează salvatorii, potrivit stiripesurse.ro.

După acordarea primului ajutor medical, salvamontiștii au transportat cele două victime la cele două ambulanțe SMURD și SAJ trimise pentru preluare.

”Salvamont România vă recomandă să nu folosiţi mijloace improvizate de alunecare pe zăpadă, evitaţi să coborâţi pante foarte înclinate sau porţiuni neamenajate şi neprotejate, evitaţi să coborâţi mai multe persoane pe sanie întrucât acestea, din cauza greutăţii, pot prinde viteze mari şi pot fi necontrolate. De asemenea, adulţii în cădere pot răni copii aflaţi alături de ei pe sanie”, sunt recomandările salvamontiştilor.

Mai avem unde schia în 100 de ani? ”În zonele montane din România, perioada înzăpezită se poate reduce cu până la 75 de zile pe an”

Conform raportului publicat de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), grosimea stratului de zăpadă ce acoperă zonele muntoase de altitudine joasă înregistrează un trend descendent pe plan global. De la mijlocul secolului XX, acoperirea cu zăpadă a scăzut, în medie, cu 5 zile per decadă, dar sunt și zone muntoase unde aceasta a înregistrat scăderi de până la 10 zile.

Scăderea stratului de zăpadă, în ariile montane joase, se datorează în mare măsură creșterii precipitațiilor sub formă de ploaie sau lapoviță și creșterii temperaturilor medii. De asemenea, există o serie de studii care analizează posibilul impact al cenușii și altor particule de culoare închisă depozitate din atmosferă asupra stratului de zăpadă.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și