Prima pagină » Actualitate » „Accident nuclear SEVER la Cernavodă”. Exercițiu de simulare în perioada 3-5 octombrie 2023

„Accident nuclear SEVER la Cernavodă”. Exercițiu de simulare în perioada 3-5 octombrie 2023

„Accident nuclear SEVER la Cernavodă”. Exercițiu de simulare în perioada 3-5 octombrie 2023
Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă / Sursa foto: Nuclearelectrica - caracter ilustrativ

Exercițiu de simulare a unui accident sever la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) va organiza, în perioada 3-5 octombrie 2023, exercițiul național Valahia 2023, care va simula un scenariu de accident sever la CNE Cernavodă.

Potrivit CNCAN, acest tip de exercițiu reprezintă o procedură standard în industria nucleară, joacă un rol esențial în îmbunătățirea măsurilor de pregătire și siguranță și este o oportunitate majoră pentru toți cei implicați să testeze și să evalueze eficacitatea planurilor de intervenție.

„Scopul principal al acestui exerciţiu este de a verifica şi confirma integrarea planurilor şi procedurilor de răspuns la urgenţe nucleare în cadrul sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă în conformitate cu Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică.

Prin simularea unei urgenţe nucleare la CNE Cernavodă vor fi testate capacităţile de intervenţie în situaţii de urgenţă ale tuturor actorilor implicaţi, titular de autorizaţie, autorităţi publice locale şi naţionale, precum şi asistenţa internaţională primită din partea unor parteneri din Norvegia, SUA, Franţa, Israel, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova şi a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, precizează CNCAN.

România, lider regional în energie nucleară. Când vor fi finalizate reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Sebastian Burduja consideră că România poate deveni o putere regional în energia nucleară. Mai trebuie doar să fie finalizată construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retenologizat reactorul 1. În prezent, doar primele două produc energie electrică. Noul ministrul Energiei afirmă că discutat la București despre stadiul proiectelor de finanțare ale ultimelor două unități de producție de la Cernavodă cu conducerea companiei canadiene SNC Lavalin, cea care deține tehnologia CANDU. Ponderea energiei electrice din surse nucleare este sub 20% din totalul celei produse în România în momentul de față.

Atomocentrala de la Cernavodă, printre cele mai performante

Centrala Nucleară Cernavodă este una dintre cele mai performante din întreaga lume, spune Sebastian Burduja.

Și asta datorită tehnologiei CANDU și echipei de top de la Nuclearelectrica, atât la nivel managerial, cât și tehnic, consideră ministrul energiei.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și