Accidente rutiere inventate pentru fraudarea firmelor de asigurări. 30 de persoane din Bihor implicate în această mega-escrocherie
Treizeci de persoane din Bihor, bănuite că au înscenat mai multe accidente rutiere pentru a obţine bani de la firmele de asigurări, sunt cercetate de poliţişti.
Marți, 3 ianuarie, au fost demarate 24 de percheziţii domiciliare în judeţ, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor.
Cum funcționa rețeaua
„În cursul acestei dimineţi, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, desfăşoară 24 de percheziţii domiciliare, în judeţul Bihor, la persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de înşelăciune, înşelăciune privind asigurările, fals material în înscrisuri oficiale, fals informatic şi fals în declaraţii”, se arată într-un comunicat al IPJ Bihor.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2020-2022, 30 de persoane din judeţul Bihor, cu vârste cuprinse între 19 şi 58 de ani, ar fi creat un mecanism de fraudare a societăţilor de asigurări, prin înscenarea unor evenimente rutiere. În fapt, 24 dintre persoane sunt bănuite că, sub coordonarea celorlalte şase persoane cercetate, ar fi produs, în mod intenţionat, evenimente rutiere, în scopul obţinerii de despăgubiri de la firmele de asigurări.
Astfel, ar fi fost produse 21 de evenimente rutiere, în urma cărora au fost deschise 23 de dosare de daună, la cinci societăţi de asigurări. Până în prezent, în cadrul respectivelor dosare de daună, asiguratorii au plătit 657.895 de lei, prejudiciul total urmând să fie stabilit pe parcursul cercetărilor.
La finalizarea percheziţiilor vor fi puse în executare 30 de mandate de aducere, emise pe numele celor 30 de persoane. Acestea vor fi conduse la sediul IPJ Bihor, în vederea audierii, urmând să fie dispuse măsuri legale.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, rețeaua avea un mod de operare extrem de simplu. Membrii grupării distrugeau anumite piese de pe mașini, apoi mergeau la diverse service-uri auto agreate. Făceau evaluarea pentru daune și înlocuiau piesele distruse cu unele vechi. Dar decontul pe banii asiguratorului îl făceau pentru piese auto noi, pe care ulterior le vindeau celor interesați, pe piața neagră.
Șoferii folosiți în schemă, la înscenarea accidentelor auto, primeau câte 100 de euro pentru rolul jucat.