Accidentul din Pasajul Unirii. Autoritățile verifică setările GPS introduse de șoferul autocarului
Ancheta în privința accidentului produs în Pasajul Unirii din București continuă, iar acum autoritățile române verifică dacă șoferul a introdus corect setările GPS înainte de a porni la drum. Mai exact, se vrea a ști ce anume a bifat șoferul pe aplicația de traseu indicat – date pentru autoturism sau date pentru autocar?!
Între timp, avocatul șoferului îi ia apărarea clientului său și susține că vina pentru producerea accidentului trebuie căutată în altă parte.
„Ca și cum ne-a lovit un tren”
Într-o declarație pentru postul elen de televiziune Mega, șoferul autocarului a declarat că „a fost ca și cum ne-a lovit un tren”. „Îmi pare foarte rău pentru ceea ce s-a întâmplat. Nimeni nu l-ar fi putut evita (n.r. – accidentul), totul s-a întâmplat într-o secundă”.
„Nimeni nu credea că vom ieși de acolo în viață. Într-o secundă, totul a trecut prin fața mea și mi-am spus «De aici, nimeni nu va ieși viu!». Totul s-a întâmplat într-o secundă. Am urmat pur și simplu traseul pe care mi l-a indicat GPS-ul. Când antena a nimerit în construcție, am frânat brusc, dar nu am putut evita accidentul. Nu aveam viteză” – șoferul autocarului
Autoritățile române verifică acum setările GPS-ului de pe autocar pentru a vedea dacă acesta ar fi motivul pentru care, așa cum se vede pe o înregistrare video, autocarul a schimbat rapid benzile de deplasare, de pe dreapta spre stânga, chiar înainte de a ajunge în pasaj.
Ce declară avocatul șoferului
Referitor la informațiile care spun că șoferul autocarului a utilizat greșit GPS-ul instalat pe mașină, avocatul acestuia a evitat să detalieze: „Sunt detalii pe care nu le cunosc despre GPS, nu vă pot răspunde”.
„În ultimul moment a trebuit să aleagă pe unde să meargă, într-o fracțiune de secundă a trebuit să decidă. Nu avea viteză. Nu a văzut indicatoarele înainte de a ajunge la pasaj, era doar unul, nu l-a văzut pentru că era un autobuz lângă el”, a explicat avocatul.
Mai mult, apărătorul șoferului susține că clientul său „a oprit de mai multe ori pe traseu, nu era obosit”.
„Responsabilitățile sunt în altă parte. Pasajul Unirii a fost renovat pe parcursul întregii veri. Din septembrie am avut șapte accidente. În trecut, camioanele și autobuze treceau fără probleme pe acolo. Limitatorul de înălțime a fost prea greu” – avocatul șoferului.
În prezent, în spitalele din București mai sunt internați doar doi pasageri din autocarul care transporta turiști greci. Potrivit televiziunii elene OPEN, este vorba despre o femeie în vârstă de 62 de ani, internată la Terapie intensivă, dar care acum e în afara oricărui pericol, și un bărbat de 58 de ani, aflat în proces de recuperare după ce a fost operat.
După, în prima zi de Crăciun, cinci răniți au fost externați.