Din nefericire, România se confruntă cu o mare problemă: după ce au cotizat timp de 35 de ani, românii își mai primesc pensie aproximativ 12 ani, după ce se retrag din activitate.
Acest lucru înseamnă că mulți dintre ei nu apucă să primească înapoi, sub formă de pensie, toți banii cu care au cotizat în decursul vieții lor active. (21,25% din salariu).
Mai mult decât atât, unii dintre pensionari vor trebui să plătească o sumă deloc mică pentru a putea ieși la pensie. Cum este posibil așa ceva?
În acest moment este în plină desfășurare recalcularea pensiilor, iar după data de 1 septembrie pensionarii care au avut anumite sporuri și beneficii vor avea timp șase luni să completeze dosarul la Casele de Pensii.
Veniturile care vor fi luate în considerare la „mica recalculare” sunt sporurile, al 13-lea salariu sau primele. Din păcate, unele persoane nu mai dețin adeverințele care să ateste aceste venituri și apelează la foștii angajatori pentru a primi documentele.
Astfel, firmele de arhivare au profitat de faptul că pensionarii au nevoie de adeverințele cu vechimea în muncă și practică prețuri astronomice pentru cei care vor să adauge aceste documente la dosarul de pensionare.
„Am luat documentele de la o firmă. Am plătit 3.000 de lei. Eu am dat o pensie pentru o adeverință de muncă. Am avut trecute orele lucrate de noapte, primele”, a spus un pensionar, potrivit newsweek.ro.