Procurorii anticorupție au descins, marți, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Oamenii legii au suspiciuni privind achiziții la suprapreț de bastoane cu electroșocuri și căști de protecție, în perioada pandemiei. Echipamentele au fost cumpărate din China și vândute, mai apoi, cu preț aproape dublu.
Procurorii DNA au descins, marți, la sediu IGPR într-un dosar ce vizează achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției naționale.
Surse judiciare au precizat pentru GÂNDUL că se fac verificări cu privire la achiziția de bastoane cu electroșocuri si căști de protecție.
Contractele de achiziție au fost semnate pe 13 mai 2020, cu două zile înainte de încheierea stării de urgență.
Procurorii anticorupție vor să verifice legalitatea achiziționării din bani publici a următoarelor echipamente, care au ajuns în dotarea poliției.
Surse judiciare au precizat pentru GÂNDUL că bastoanele au fost cumpărate din China printr-un SRL românesc. Firma respectivă a cumpărat un baston cu cel mult 18 dolari și apoi l-a vândut Poliției Române cu 32 de dolari.
Practic, firma câştigătoare, SC TRADECO ENGINEERING DGC SRL, a rămas cu un profit de peste 200.000 de lei.
În SEAP, firma figurează cu 26 de cumpărări directe, 10 proceduri simplificate şi patru licitaţii, toate cu statul. Firma este deţinută de George Claudiu Drăgoi (Citește detalii descoperite în EXCLUSIVITATE de jurnaliștii GÂNDUL despre afacerile cu statul ale lui George Claudiu Drăgoi).
Mai mult, procurorii au ajuns la concluzia că cinci din zece bastoane nu funcționau, motiv pentru care nu au fost folosite niciodată de polițiști.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în anul 2020, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică privind achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției naționale.
În cursul zilei de 04 aprilie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în două locații situate în municipiul București, din care una reprezintă sediul unei instituții publice”, conform unui comunicat al DNA.
„Poliția Română sprijină toate activitățile de verificare, derulate de instituțiile cu atribuții în domeniu.
Pentru aflarea adevărului și clarificarea cât mai rapidă a situației de fapt, ca de fiecare dată, instituția pune la dispoziția celorlalte autorități documentele necesare”, a transmis Poliția Română.
Vă recomandăm să citiți și: