Prima pagină » Actualitate » Acord istoric la OECD între 136 de țări: impozit minim de 15% pentru multinaționale

Acord istoric la OECD între 136 de țări: impozit minim de 15% pentru multinaționale

Acord istoric la OECD între 136 de țări: impozit minim de 15% pentru multinaționale

Acord istoric la sediul OECD pentru a introduce un impozit minim global pentru multinaționale. Acordul va asigura că marile companii plătesc o rată minimă de impozitare de 15% și le va fi mai greu să o evite. OECD a adăugat că doar 4 țări – Kenya, Nigeria, Pakistan și Sri Lanka – nu s-au alăturat încă acordului

Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) a declarat că 136 de țări și jurisdicții au fost de acord să se alăture unui acord de a impune o taxă globală.

Instituția cu sediul la Paris a declarat că 136 de jurisdicții din 140 care au luat parte la negocieri s-au alăturat acordului.

Cele trei țări ale UE care au fost în cele din urmă convinse după discuții intense de a accepta acordul au fost Irlanda, Estonia și Ungaria.

„Reforma majoră a sistemului fiscal internațional a fost definitiv convenită, va garanta aplicarea unei cote minime de 15% pentru multinaționale începând cu 2023”, a declarat OECD într-un comunicat.

Secretarul general al OECD, Mathias Cormann, a sărbătorit acordul. „Acest lucru va face ca regimul nostru fiscal internațional să fie mai echitabil și mai eficient”, a spus ofițerul superior într-un tweet.

OECD a declarat că peste 125 miliarde dolari (92 miliarde lire sterline) din profiturile companiilor de la aproximativ 100 dintre cele mai mari și mai profitabile companii multinaționale din lume vor fi realocate sub primul pilon al reformelor duble.

”Pilonul 1” al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ”de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

”Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Țările în curs de dezvoltare, inclusiv Nigeria și Kenya, au fost reticente să adere la acord din cauza temerilor că va avantaja în mod disproporționat economiile mari , lăsând în același timp națiunile mai mici fără o pretenție echitabilă asupra profiturilor companiilor mari.

Acordul vine înainte de întâlnirile care au loc între miniștrii de finanțe G20 la Washington, săptămâna viitoare, precum și de o reuniune a miniștrilor de finanțe G7 prezidată de Rishi Sunak în prima sa călătorie în SUA de când a devenit cancelar al Marii Britanii.

Cu toate acestea, Kenya, Nigeria, Pakistan și Sri Lanka nu s-au alăturat acordului.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

 

Citește și