Acțiuni INTERZISE în ziua alegerilor/Închisoare pentru votul cu un act de identitate NUL sau FALS

Publicat: 24 11. 2024, 09:34
Actualizat: 24 11. 2024, 09:36
MAE propune către AEP înființarea a 950 de secții de votare în străinătate, în perioada organizării alegerilor. Sursa Colaj Foto: Shutterstock

Până acum, procesul de votare a decurs fără incidente, după cum a anunțat președintele AEP, Toni Greblă. Pentru a continua în același ritm, alegătorii trebuie să respecte dispozițiile legale cu privire la procesul de vot. 

Pentru un vot fără incidente, autoritățile amintesc alegătorilor obligațiile pe care le au, ca să nu riște amenzi de ordinul zecilor de mii și chiar dosar penal.

 1.Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

2.  Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.

3.  Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 lei și 10.000 lei.

4.  Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7,00 – 21,00 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.

5. Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

6. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

7. Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

8. Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

9. Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, însă atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților, după cum se pșrecizează în lege.

CITEȘTE ȘI:

Președintele AEP, Toni GREBLĂ: Până la ora 7:00, au votat în străinătate 232.630 de cetăţeni

Marcel CIOLACU: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume