Moscova și Beijingul nu-și ascund intențiile și promovează, în ultima perioadă, o așa-zisă ”nouă eră mondială” în care să joace rolul de dublu pivot și de placă turnantă care să contracareze influența SUA și a NATO.
De mai mulți ani, cooperarea accentuată dintre Rusia și China nu a mai fost doar o sintagmă lipsită de acoperire, cele două țări colaborând permanent.
Potrivit lui Yang Jin, expert la Institutul de Studii Ruse, din Europa de Est și din Asia Centrală, la Academia Chineză de Științe Sociale, toate restricțiile lansate de Occident împotriva Rusiei și Chinei vor fi contracarate în viitorul apropiat.
”Restricțiile lansate de SUA și aliații săi împotriva Chinei și Rusiei au fost sortite eșecului. China și Rusia vor realiza mai multe evoluții cu sau fără participarea occidentală”, a declarat expertul chinez, continuând linia trasată atât de Moscova, cât și de Beijing.
În perioada 17-18 octombrie, Vladimir Putin vizitează ”partenerul strategic”, Republica Populară Chineză, pentru a participa la Forumul Internațional Belt and Road.
Parteneriatul și viziunea comună pentru o nouă ordine internațională au fost conturate în timpul vizitei lui Vladimir Putin la Beijing, în luna februarie a anului 2022 și aprofundate în timpul vizitei lui Xi Jinping la Moscova, în luna martie a acestui an.
Adversari declarați ai Occidentului, Rusia și China fac front comun, iar o astfel de realitate – ținând cont de conflictul prelungit din Ucraina și de un conflict în stare incipientă în Orientul Mijlociu – nu poate decât să dea frisoane Vestului.
În astfel de condiții, este evident că Bejingul nu mai poate fi considerat un ”partener neutru”, chiar dacă insistă să fie perceput așa, dar jocul la două capete este evident, iar alegerea Chinei este certă: de partea Rusiei lui Putin și împotriva Occidentului.
Un război prelungit în Ucraina – ceea ce se întâmplă deja – transformă Rusia lui Putin într-o țară dependentă de China, iar analiștii iau în calcul și o Rusie transformată în ”colonie” a Beijingului.
Se poate observa deja cu foarte mare ușurință cum China exploatează energetic Rusia, arătându-și adevăratele intenții din spatele susținerii războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
În același timp, China achiziționează petrol rusesc și face eforturi susținute pentru a eluda sancțiunile internaționale și a sprijini economia Rusiei și lanțurile de aprovizionare.
Totuși, în fața unei astfel de provocări, Statele Unite contestă ”draga prietenie” clamată de Vladimir Putin și Xi Jinping, spunând că în spate nu există decât interesul Chinei de a contracara influența americană pe plan internațional.
”Aș spune că este oarecum un mariaj de conveniență, mai puțin decât din afecțiune”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din SUA.
Sprijinul pe care China l-a acordat și îl acordă Rusiei, după ce armata rusă a invadat Ucraina, în așa-zisa ”operațiune militară specială”, a fost transpus în realitate și într-un alt plan.
Compania chineză SPACETY, sancționată în prezent, a furnizat imagini ale rutelor de aprovizionare ale NATO, precum și ale pozițiilor armatei ucrainene, către grupul Wagner controlat, la momentul respectiv, de ”Bucătarul lui Putin”, Serghei Prigojin.
Informația a fost dezvăluită de Daniel Kritenbrink – adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri în Asia de Est și Pacific – în timpul unor audieri care au avut loc în Congresul SUA.
SPACETY, cu sediul inițial la Beijing și cu sediul internațional în Luxemburg, este o companie spațială specializată în sateliți de mici dimensiuni și servicii bazate pe sateliți. Ulterior, compania chineză SPACETY a fost adăugată pe o listă neagră SUA.
Citește și:
Putin a plecat din China cu mâinile goale, dar PROPAGANDA RUSĂ salută ”triumful asupra Vestului”