Prima pagină » Actualitate » Actorul Marius Manole vrea să devină cetățean al Republicii Moldova. „Am fost invidios pe colegii mei din Basarabia că au norocul ăsta”

Actorul Marius Manole vrea să devină cetățean al Republicii Moldova. „Am fost invidios pe colegii mei din Basarabia că au norocul ăsta”

Actorul Marius Manole vrea să devină cetățean al Republicii Moldova. „Am fost invidios pe colegii mei din Basarabia că au norocul ăsta”

Actorul român Marius Manole s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu, care a fost prezentă la spectacolul „Eu sunt vântul”, jucat la Teatrul Alexei Mateevici din Chișinău, și a anunțat că va depune cerere pentru a obținere a cetățenia statului vecin.

Marius Manole a detaliat, pe contul de Facebook, contextul deciziei de a deveni cetățean moldovean.

„Astăzi, bucurie. Spectacol la Chișinău. 2 reprezentații cu «Eu sunt vântul» la minunatul Teatrul Alexei Mateevici. Bucuria reîntâlnirii cu publicul de aici, un public cald și dornic să vadă teatru.

Bucuria zilei însă a fost și mai mare când, în sala de numai 60 de locuri, a intrat o doamnă și s-a așezat discret undeva în rândul 2. La prima vedere, am crezut că este doamna Președinte Maia Sandu. Dar imediat mi-am revenit și mi-am dat seama că nu avea cum. Fără SPP, fără tam-tam, fără să se facă mare eveniment mediatic… nu, n-are cum. Doar că, ce să vezi, doamna discretă din rândul 2 era chiar președinta Maia Sandu, care și-a cumpărat bilet. Am fost invidios pe colegii mei din Basarabia că au norocul ăsta.

Să aibă un asemenea președinte. Mâine voi înainta cererea de cetățenie, așa că sunt fericit să vă anunț că eu sunt mândru de președintele meu”, a scris, sâmbătă seara, Marius Manole pe Facebook.

Precedente cu notorietate

Recent, două persoane publice din România au obținut cetățenia moldovenească, așa cum au scris jurnaliștii de la G4 Media, citând decretul semnat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și publicat în Monitorul Oficial al țării vecine, prin care a acordat cetățenia Republicii Moldova judecătorului român Cristi Danileț și fostului șef al Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din România, Daniel-Marius Staicu.

Întrebat de G4Media de ce a primit cetățenia Republicii Moldova, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii a spus că a lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei și al UE pentru Republica Moldova și nu are un obiectiv politic.

Daniel-Marius Staicu, fost președintele ONPCSB (2018 – 2020), conduce acum o direcție a băncii moldovene VictoriaBank, deținută de Banca Transilvania, arată sursa citată.

Cine poate obține cetățenia moldovenească

Legislația moldovenească reglementează strict condițiile de obținere a cetățeniei Republicii Moldova. Ea poate fi obținută prin naștere, pe cale de redobândire, recunoaștere și neutralizare, potrivit datelor oficiale.

Există multe categorii de străini care au dreptul la cetățenia Republicii Moldova, și anume:

  • Persoanele cu rude care au locuit în Moldova și care au cetățenie moldovenească.
  • Străinii care locuiesc legal în țară de cel puțin 10 ani.
  • Copii adoptați de cetățeni moldoveni.
  • Străinii care sunt căsătoriți cu cetățean moldovean 3 ani și care au locuit pe teritoriul Republicii Moldova în tot acest timp.
  • Persoanele care au avut în trecut cetățenia moldovenească și dorește să restabilească.
  • Cetățenia moldovenească pentru ruși, precum și pentru cetățenii altor țări CSI, se obține printr-o procedură mai ușoară.

Cetăţenii străini, născuţi pe teritoriul Republicii Moldova (sau care au unul dintre părinţi, bunei născut pe teritoriul statului nostru) şi care domiciliază legal şi obişnuit în străinătate, pot dobândi cetăţenia Republicii Moldova prin recunoaştere.

Cetățenia Moldovei prin recunoaștere poate fi obținută de către persoanele, care:

  • s-au născut în RM;
  • au unul sau doi părinți, care s-au născut în Moldova;
  • s-au născut până la 28.06.1940 pe teritoriul RM (și urmașii lor) sau au fost exilați/au părăsit țara din alte motive, după această dată ;
  • Locuiesc permanent și legal pe teritoriul Moldovei din 26.06.1990 până acum.