Acuzații șocante în județul Bacău. Un tânăr de 21 de ani a fost reținut sub acuzația de zoofilie, după ce a fost prins dezbrăcat lângă iapa lui. Ulterior, el a fost plasat sub control judiciar.
Un tânăr de 21 de ani, din județul Bacău, a fost reținut de ofițerii de la Biroul Protecția Animalelor (IPJ Bacău) după ce a fost prins de un vecin dezbrăcat în grajd.
Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, pentru zoofilie, dar pentru că nu prezența un pericol public, el va fi cercetat pe control judiciar.
„La dată de 5 august, polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe rază comunei Horgesti a fost săvârșită o fapta de natură penală asupra unei cabaline.
Polițiștii au stabilit că pe 29 iulie, pe drumul comunal din comună, un tânăr de 21 de ani a comis acte de natură sexuală asupra unei cabaline. Tânărul a fost reținut pentru zoofilie și ultraj. Cercetările continuă în acest caz” a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Păduraru, citată de presa locală.
La data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor și ale amenzilor contravenționale prevăzute în forma de bază a actului normativ.
Prevederile Legii 205/2004 urmăresc asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii în sarcina deţinătorilor de animale. Acestora din urmă le-au fost instituite responsabilităţi privind întreţinerea şi supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzând orice act de cruzime şi violenţă, transmite Poliția Română.
Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Majorarea limitelor speciale este necesară, întrucât acesta creează premisele responsabilizării cetăţenilor, prin încadrarea faptei într-o categorie superioară a pericolului social, spun oficialii Poliției Române.
De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani.
Din punct de vedere social, rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o faptă de natură penală.