În contextul tensiunilor tot mai mari la nivel geopolitic și al amenințărilor rusești din ultima vreme cu extinderea războiului din Ucraina către țările NATO din flancul estic, revine „eterna” întrebare. Mai avem adăposturi antiaeriene din România?
În teorie, răspunsul ar fi „da” însă în realitate lucrurile stau de-a dreptul dezolant. Multe dintre aceste încăperi „sigure” în caz de atac aerian sunt acum doar niște camere insalubre, impracticabile sau tranformate de localnici în depozite pentru murături, truse de scule, biciclete, cauciucuri sau electrocasnice vechi.
Spre exemplu, adăposturile antiaeriene din Târgu Jiu, care ar trebui să ofere protecție în caz de pericol, au devenit mai degrabă depozite pentru murături, gunoi și alte obiecte neesențiale. Din cele 70 de buncăre existente în județul Gorj, doar 19 sunt încă funcționale.
Una dintre cele mai mari facilități de acest gen din Târgu Jiu se află acum în stare avansată de degradare. Ușile de acces sunt corodate de rugină și nu se mai pot deschide, iar lipsa de utilități precum căldura și curentul electric face ca aceste spații să fie total nepotrivite pentru folosință.
Absența truselor de prim ajutor sau a medicamentelor agravează situația, făcând orice ședere în aceste adăposturi periculoasă, chiar și pentru perioade scurte.
În total, 40 dintre aceste adăposturi se găsesc în Târgu Jiu, însă majoritatea au fost transformate în spații de depozitare pentru diverse obiecte, cum ar fi borcane cu murături sau mobilier vechi.
Eliberarea acestor spații ar putea dura chiar și zile întregi, ceea ce înseamnă că, în caz de urgență, mulți locuitori din Gorj ar fi complet lipsiți de un refugiu adecvat în cazul unui atac aerian, potrivit Digi24.