Războiul din Ucraina i-a făcut pe mulți români să se gândească la un adăpost sigur în cazul în care conflictul ruso-ucrainean ar escalada și ar afecta și țara noastră. Situația din teren nu pare însă să se potrivească cu socoteala de acasă.
În Giurgiu, ultima „recenzare” a unor adăposturi de urgență a scos la iveală un scenariu deloc optimist: doar trei dintre cele 29 de adăposturi din municipiu sunt la ora actuală operative. La un simplu calcul, doar 10% dintre giurgiuveni ar putea beneficia de un astfel de adăpost în caz de urgență. Mai exact, o capacitate de aproximativ 4800 de persoane.
Din informațiile furnizate de oficialii giurgiuveni, la nivelul municipiului au fost identificate inițial nu mai puțin de 29 adăposturi în caz de urgență. În timp ce unele sunt inacesibile din cauza faptului că sunt amplasate în subsolurile unor blocuri în care accesul se face exclusiv cu ajutorul interfonului, altele au devenit, de-a lungul timpului, depozite pentru borcanele cu zacuscă și murături.
Totodată, 19 din cele 29 de adăposturi de protecție civilă sunt neigienizate, în timp ce în 13 dintre ele există în interior țevi și conducte. Acestea nu sunt singurele însă singurele probleme descoperite de ISU în urma controalelor făcute. Concluzia specialiștilor este una dezarmantă: “în cazul unei situații de urgență, astfel de adăposturi-speciale ar face mai mult rău decât să ar salva oamenii.”