Prima pagină » Actualitate » Adevăratul motiv pentru care trupele speciale nu au folosit un lunetist pentru anihilarea ucigașului de la Onești. Ce detaliu au ascuns șefii Poliției Române! (EXCLUSIV)

Adevăratul motiv pentru care trupele speciale nu au folosit un lunetist pentru anihilarea ucigașului de la Onești. Ce detaliu au ascuns șefii Poliției Române! (EXCLUSIV)

Adevăratul motiv pentru care trupele speciale nu au folosit un lunetist pentru anihilarea ucigașului de la Onești. Ce detaliu au ascuns șefii Poliției Române! (EXCLUSIV)

Polițiștii care au organizat misiunea de salvare eșuată de la Onești, soldată cu moartea a doi oameni nevinovați în vârstă de 36 și respectiv 52 de ani, au anuțat că, în situația respectivă, ar fi fost riscantă intervenția unui lunetist. În realitate, Serviciul de Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Bacău, care a intervenit la fața locului, nici măcar nu are în componență lunetiști.

La o zi după ce Gheorghe Moroșan a sechestrat și ucis doi oameni după ce, timp de cinci ore, polițiștii nu au făcut altceva decât să se roage de el să le dea drumul, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției au organizat o conferință de presă, la care a participat inclusiv șeful Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul IGPR, comisarul șef Alexandru Scurtu,

Ofițerul venit de la București a explicat, printre altele, de ce nu s-a folosit, în timp util, un lunetist care să-l anihileze pe ucigaș înaite să comită dubla crimă.

Scurtu a explicat că distanța era prea scurtă și ar fi fost periculos pentru locatarii blocului să se utilizeze armament de calibru mare. În același timp, Scurtu a spus că geamul era murdar și mai mult, în față erau coroanele unor copaci, care ar fi făcut imposibilă o ochire eficientă.

Singura problemă pe care comisarul șef Scurtu nu a luat-o în considerare este că SAS Bacău nu are, în componență, lunetiști. De altfel, nicio altă structură de intervenție rapidă a Poliției nu are lunetiști, cu excepția SIAS care are sediul la București.

Ucigașul, împușcat cu gloanțe de cauciuc

De altfel, pregătirea și dotarea unui lunetist este una foarte complexă. Înainte să tragă, se calculează cu două aparate speciale, distanța și viteza de deplasare a țintei, viteza vântului, luminozitatea, presiunea atmosferică și altele. Ulterior, datele măsurate sunt introduse într-un laptop special, care calculează niște cote în fincție de care este reglată luneta. Și abia atunci polițistul poate, în sfârșit, să ochească și să apese pe trăgaci.

Ca urmare, indiferent de cât de mare era distanța până la țintă și indiferent cât de curate erau geamurile, oricum nu exista un lunetist care să tragă și să salveze viețile celor doi nevinovați care își așteptau moartea cu mâinile legate la spate.

Și asta, pentru că, până la urmă, într-un acces de furie, Gheoghe Moroșan și-a hăcuit victimele. Ulterior, acesta a fost imobilizat și împușcat cu gloanțe de cauciuc, Cu toate că anchetatorii au anunțat că s-a tras și cu o pușcă cu pompă, care trage cu alice, medicii nu au raportat că ucigașul ar fi fost atins.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele