Adevărul despre soluția lui Nicușor Dan de RĂCIRE ÎN APARTAMENTE: „Ne îmbată cu apă rece” / „S-ar produce condens mare pe calorifere, se face baltă”

Adevărul despre soluția lui Nicușor Dan de RĂCIRE ÎN APARTAMENTE: „Ne îmbată cu apă rece” / „S-ar produce condens mare pe calorifere, se face baltă”
Publicat: 18/07/2024, 07:00

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, zilele trecute, că o soluție de răcire în apartamente ar fi furnizarea de apă rece în calorifere. Specialiștii consultați de Gândul spun că ideea este în prezent o utopie, dacă ne raportăm la starea actuală a sistemului de termoficare. Mai mult, surse din cadrul Termoenergetica au precizat pentru Gândul că apa rece în calorifere ar produce un condens foarte mare. „Se face o baltă sub calorifer”, spun sursele Gândul.

„Principial, ideea există, este corectă. Soluția se numește trigenerare. Totul trebuie să plece de la surse, adică de la centrale. Numai că, în București, tehnic nu suntem la acest nivel. Ne trebuie un canal separat, cu conducte separate”, au explicat pentru Gândul surse din cadrul Termoenergetica.

Aceleași surse mai spun că apa rece în  calorifere ar produce condens foarte mare.

Pe de altă parte, soluția de răcire în apartament nu poate fi cu apă rece în calorifere. Se face un condens foarte mare. Este exact ca atunci când scoți o sticlă cu suc din congelator, și o lași pe masă. Se strânge o baltă acolo. Mai mult, ar trebui să avem toți ventiloconvectoare, prin care să treacă aerul rece. Este un principiu al aerului condiționat, doar că nu este prin compresor electric. Pentru așa ceva trebuie să ai conducte separate, care să fie izolate perfect. Ideea poate fi pusă în practică doar dacă ELCEN se va moderniza și va face trigenerare. Iar agentul de răcire va putea fi folosit doar pentru clădiri instituționale. Dar pentru asta trebuie un alt regim al magistralelor”, mai spun sursele Gândul.

Radu Opaina: „Nicușor Dan transmite ce visează”

La rândul său, Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România și fost director RADET, este de părere că actualul sistem nu poate produce și agent de răcire.

„Cine ar urma să furnizeze această apă rece? ELCEN este furnizor de apă caldă. În 34 de ani nu s-a făcut mai nimic în ceea ce privește sistemul centralizat de încălzire. Cum ne putem gândi acum că vom avea și un sistem centralizat de răcire? Este o utopie, în momentul de față, cu actuala administrație. Ar dura sute de ani să avem un astfel de sistem. Nicușor Dan ne îmbată cu apă rece”, a spus Radu Opaina, pentru Gândul.

Fostul director RADET mai spune că ideea de apă rece în calorifere este una pe care „o visează” Nicușor Dan.

„Din punct de vedere tehnic, este posibil, dar nu în acest sistem. Ne trebuie alt sistem, în actualul este imposibil. Primarul trebuie să le transmită oamenilor ce poate să facă, nu ce visează”, a mai spus Radu Opaina.

„Proiectul, la etapa de idee”

Nicușor Dan a declarat, zilele trecute, că se poate furniza apă rece în calorifere prin sistemul folosit pentru încălzire.

„Există ideea de a furniza, prin același sistem pe care îl folosim pentru apă caldă și căldură, de a furniza apă rece. Foarte multă lume folosește aerul condiționat. Întrebarea dacă rețeaua electrică suportă și abia acum ne punem întrebarea asta, dacă merită pentru veri care probabil că o să fie tot așa de calde să facem asta,” a spus primarul Capitalei, la Euronews.

Întrebat în ce stadiu este acest „proiect”, primarul a răspuns:

„Se află la etapa de idee. Adică vara, anul trecut, vara, acum 2 ani nu ne-am pus această problemă pentru că n-a fost o necesitate”.

Ideea lui Nicușor Dan vine în contextul în care România este sufocată în prezent de un val de caniculă istoric, cu temperaturi extreme, de peste 40 de grade.


CITEȘTE ȘI:

Se interzic sau nu centralele de apartament? Radu Opaina, Federația Asociațiilor de Proprietari. „Statul trebuie să ofere alternative de încălzire”

VIDEO EXCLUSIV | Radu Opaina, fost director RADET: „Repartitoarele de calorifer nu sunt obligatorii, ele trebuie interzise. E propagandă mincinoasă”

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la...
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
România blocată. După Valea Oltului, Autostrada A3 București Ploiești. Cât țin restricțiile
Oana Roman i-a deschis proces penal fostului soț, acuzându-l de abandon de familie. Ce a...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
Cine urcă pe scenă în cea de-a doua zi de festival la Electric Castle 2024....
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
De ce a înotat în Sena primarul Parisului cu nouă zile înainte de Jocurile Olimpice