Adio, țigări! Orașul în care nu mai ai voie să fumezi NICĂIERI
Autoritățile dintr-un mic oraș german au declarat război fumătorilor. Mai exact, l-au interzis cu totul! Decizia, una deja controversată și intens criticată de cei afectați, este motivată prin dorința de a proteja sănătatea publică și de a schimba atitudinea comunității față de dependența de nicotină.
Inițiativa ar putea marca începutul unei revoluții în ceea ce privește reglementările legate de fumat, cu scopul de a crea un mediu mai sănătos pentru toți cetățenii.
Este vorba de Holzwickede, un mic oraș din Renania de Nord-Westfalia, unde municipalitatea a decis să devină prima care interzice fumatul la toate evenimentele publice în aer liber, în această țară.
Este o mișcare curajoasă, care deja a fost întâmpinată cu reacții mixte, însă mulți o văd ca un pas către un viitor mai sănătos.
Măsura a fost luată de către Consiliul Municipal în urma inițiativei Partidului „Die Partei”, care a atras atenția asupra tratamentului inegal al interzicerii fumatului și consumului de alte substanțe, precum marijuana, în cadrul evenimentelor publice.
Potrivit FR.de, citat de ziarulromanesc.de, scopul noului regulament este reducerea fumatului pasiv, dar și promovarea unor modele de comportament pozitive în rândul rezidenților.
Unul dintre principalii susținători a fost Till Knoche de la SPD (Partidul Social-Democrat din Germania), care a subliniat că mica localitate are un rol de model și ar trebui să aibă grijă de sănătatea publică.
Dar au apărut unele dificultăți, în ciuda sprijinului profesioniștilor medicali și a instituțiilor precum Centrul German de Cercetare a Cancerului (DKFZ).
Principala provocare este dezvoltarea unui sistem eficient de control și aplicare a interdicției, mai ales având în vedere constrângerile de personal din administrație.
Cu toate acestea, decizia este în concordanță cu recomandările Comisiei Europene, care – în luna septembrie – a propus extinderea interdicțiilor de fumat în locuri publice, cum ar fi locurile de joacă, piscinele și stațiile de autobuz.
Totuși, în Germania, introducerea unor reglementări asemănătoare rămâne în responsabilitatea autorităților locale, ceea ce face ca această măsură să fie unică și poate fi un model pentru alte municipalități, mai scrie sursa citată.