Admitere liceu 2022. Anunțul ministrului Educației privind metodologia | VIDEO
This browser does not support the video element.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că metodologia privind admiterea la liceu nu va fi modificată anul viitor.
Potrivit ministrului, o schimbare în acest sens necesită acordul celor implicați și admiterea la liceu trebuie să aibă o anumită predictibilitate.
El spune că o eventuală modificare a metodologiei poate să fie făcută începând cu admiterea din 2023.
„Cu siguranţă nu se va schimba anul viitor (metodologia de admitere la liceu, n.red.). Astfel de schimbări necesită predictibilitate, necesită un acord al celor implicaţi şi vor putea să fie implementate începând cu admiterea din 2023. Deci pentru părinţii elevilor din casa a VIII-a nu vor fi schimbate condiţiile de derulare a Evaluării Naţionale”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, singura schimbare va fi introducerea corectării computerizate a lucrărilor, din cauza numărului mare de note modificate în urma contestațiilor. Cîmpeanu spune că aceasta nu va afecta cu nimic elevii.
„Asta nu e de natură să impieteze asupra pregătirii elevilor. Dimpotrivă, să fie avantajaţi prin eliminarea subiectivismului uman. La Evaluarea Naţională au fost 20.000 de contestaţii. Foarte multe s-au soldat cu schimbarea notei. Iar la Bacalaureat au fost 56.000 de contestaţii, din care 53.000 s-au soldat cu schimbarea notei”, a mai spus acesta.
Sorin Cîmpeanu: Școala va începe cu prezență fizică
Tot marți, ministrul a mai anunțat că toți elevii vor fi prezenți fizic în școli începând cu 13 septembrie.
Totodată, oficialul a mai precizat că nu vor mai exista scenarii de funcționare pentru începerea anului școlar, așa cum au existat anul trecut.
Consiliul Național al Elevilor a solicitat marți autorităților din România să anunțe, până la finalul lunii august, cum va începe noul an școlar pe 13 septembrie.
Totodată, ministrul Educației a declarat că, deși susține vaccinarea ca fiind singura metodă sigură de prevenire a bolii, nu susține vaccinarea obligatorie.
„Deși susțin în modul cel mai profund și hotărât importanța vaccinării și avantajele vaccinării ca unic gest care ne poate ajuta să punem capăt acestei pandemii, nu sunt adeptul obligativității. Susțin importanța testării în școli, cel puțin în cazurile în care apar simptome. În aceste situații, testarea este o datorie a statului prin DSP și nu a angajatului din sistemul de învățământ sau din alt sistem, care prezintă simptome” a mai spus ministrul.