Prima pagină » Actualitate » Admiterea la facultatea ta preferată în TOAMNA 2024: Ghidul complet pentru înscrierea la universitățile din România

Admiterea la facultatea ta preferată în TOAMNA 2024: Ghidul complet pentru înscrierea la universitățile din România

Admiterea la facultatea ta preferată în TOAMNA 2024: Ghidul complet pentru înscrierea la universitățile din România
Admiterea la facultatea ta preferată în TOAMNA 2024: Ghidul complet pentru înscrierea la universitățile din România. Sursa Foto: Shutterstock

Ai ratat admiterea din vară la facultatea ta preferată și dorești să te înscrii? Nu dispera! Mai există și o sesiune de admitere de toamnă.  Universitățile din toată țara încă au locuri vacante (la buget și la taxă).

Cei care doresc să urmeze studii superioare în următorul an universitar trebuie să îndeplinească o serie de condiții.  Pentru început, trebuie să aibă liceul absolvit și Bacalaureatul promovat cu minim media 6. Această cerință este obligatorie!

Al doilea pas: trebuie să acceseze site-urile online ale facultăților și să consulte calendarul admiterii. La majoritatea facultăților, data pentru depunerea dosarelor de înscriere diferă.

Candidații trebuie să se prezinte la secretariat cu o serie de acte (actul de identitate, fișa matricolă și diploma care să dovedească absolvirea liceului  și promovarea Bacalaureatului, cazierul, certificatul de naștere, certificatul de căsătorie, acte care să ateste situația socială specială dacă este cazul etc.).

Admiterea la Universitatea Româno-Americană

Înscrierile se pot efectua online sau fizic, la sediul Universității  din București, Bd. Expoziției, Nr. 1B, până pe 13 septembrie 2024. Candidații pentru licență și masterat trebuie să susțină concurs de admitere pe 14 septembrie 2024, iar rezultatele vor fi afișate după 2 zile calendaristice  în secțiunea dedicată a paginii web www.rau.ro.

Pentru admiterea la programele de licență în limba română, necesită media obținută la bacalaureat (50%) și certificatul sau atestat (50%) emis de instituțiile de învățământ preuniversitar și recunoscut de Ministerul Educației. Trebuie să fie atestate recunoscute instituțional în domeniile economie, informatică, limba română sau limbi străine.

Pentru admiterea la programele de licență cu predare în limba engleză, candidații sunt evaluați printr-un interviu online în limba engleză. Cât despre programul de masterat, admiterea se realizează pe baza unui eseu sau proiect conform tematicii specificate. Necesită media de la licență.

Admiterea la SNSPA

La Școala Națională de Studii Politice și Administrative,  la Facultatea de Ştiinţe Politice, înscrierile se pot face online, între 12 august – 2 septembrie 2024. Examenul de admitere va fi susținut online pe 12 septembrie 2024.

Examenul va avea loc online sub forma unui Test de tip grilă având maxim 30 de întrebări și va dura 40 de minute.  Până la finalul zilei vor fi afișate rezultatele. Contestațiile vor fi depuse pe 13 septembrie și afișate pe 16 septembrie.

Candidații admiși vor fi înmatriculați între 17 și 18 septembrie 2024. Dovada plății taxei de înmatriculare (100 lei), achitată în contul facultății, urmată de dovada de plată a primei rate din taxa de școlarizare, în valoare de 1200 lei, după caz.

 

Admiterea la Universitatea din București  – Facultatea de Istorie

Admiterea la Universitatea din București pentru toamnă se desfășoară între 2 și 16 septembrie 2024. Rezultatele finale vor fi afișate pe 21 septembrie.  Admiterea poate varia de la o facultate la alta, în funcție de programul de studii (licență sau masterat).

De exemplu, la Facultatea de Istorie, sunt locuri vacante pentru programele Istorie IF (cu frecvență, locuri la licență cu taxă: 37), Istorie ID (locuri la licență taxă: 2),  Istoria Artei IF (16 locuri licență taxă, 1 loc pentru absolvenții din liceele rurale) și Relații Internaționale și studii europene IF )38 locuri licență taxă, 2 locuri pentru absolvenții din mediul rural).

Înscrierile se pot efectua online pe platformele de admitere între 2 și 14 septembrie sau în format fizic,  între 9 și 13 septembrie, de luni între vineri, orele 9-14, la secretariat. Candidații trebuie să depună o scrisoare de intenție și media obținută la bacalaureat.  Taxa de înscriere este 150 lei și se poate plăti online sau prin transfer bancar. Taxa de școlarizare pentru locurile cu taxă se ridică la 4.800 lei/an. Pot exista scutiri în funcție de vârstă (candidatul să aibă sub 26 ani) și să fie olimpic internațional sau național cu diploma de premiul I sau să fie orfan, provenit dintr-o familie monoparentală, dacă prezintă cazuri medicale sau sociale, dacă este copil de cadru didactic.  Există și locuri pentru etnici români la buget.

Dosarele vor fi evaluate între 14 și 15 septembrie, iar pe 16 septembrie, vor fi afișate listele provizorii. cu calificative admis și respins. Între 17 și 20 septembrie, candidații trebuie să-și confirme locurile obținute, iar pe 21 septembrie, va fi afișată lista finală.  Pentru programul de master, se pot susține probe sau colocviu pentru admitere.

Mai jos puteți vedea taxa de înscriere la fiecare facultate din cadrul Universității din București:

 

Admiterea la Facultatea de Drept

Admiterea de toamnă pentru înscrierea la programul de licență se desfășoară printr-un concurs programat pentru 16 septembrie 2024.  Fiecare candidat trebuie să-și încarce dosarul în format electronic între 2 și 8 septembrie 2024.

Candidații care optează pentru depunerea dosarului de înscriere în format fizic trebuie să completeze formularul de înscriere online după ce optează pentru unul dintre locurile rămase vacante
Tematica și bibliografie:   LIMBA ROMÂNĂ ,  ECONOMIE,  GÂNDIRE CRITICĂ. 

Pentru programul de master, candidații trebuie să depună dosarele în format electronic între 2 și 9 septembrie, iar concursul este programat pentru 16 septembrie 2024.  Majoritatea programelor mai au locuri vacante doar la taxă, precum Dreptul afacerilor (20 locuri taxă),
Carieră judiciară Română  (39 locuri taxă), Drept privat Română  (40 locuri taxă), Drept internațional public (17 locuri taxă). Mai există un singur loc la buget pentru programul Dreptul urbanismului și al amenajării, unul singur la Dreptul și guvernanța afacerilor europene
si internaționale și 10 locuri la buget în cadrul programului Dreptul proprietății intelectuale – în cazul în care va fi acreditat în timp util.

Admiterea la facultățile de arte

La Facultatea de Arte din Oradea, candidații se pot înscrie online pe platforma universității. Taxa de școlarizare este de 4.500 lei, taxa de înscriere este de 200 lei, iar cea de înmatriculare de 120 lei. Se pot plăti online cu cardul.  Candidații pot opta pentru locuri bugetate și locuri cu taxă la Departamentul de Arte Vizuale:  Arte plastice (Pictură), Arte plastice (Grafică), Arte Decorative, Modă-design vestimentar și Design. Sunt disponibile 25 de locuri bugetate la licență pentru candidații de etnie rromă.

În cadrul admiterii de  toamnă, candidații se pot înscrie între 4 și 14 septembrie.

Concursul de admitere se desfăşoară cu prezenţă fizică la fiecare probă.  Admiterea propriu zisă constă din două probe:
  1. Prima probă este eliminatorie și presupune un interviu cu candidatul pe baza unei mape cu lucrări realizate de acesta. Mapa va conține nu număr aproximativ de 10-20 de lucrări reprezentative. Lucrările selectate de candidat trebuie să reflecte profilul programului de studiu ales de acesta (16 septembrie 2024);
  2. Proba a doua presupune un examen practic în care candidatul va realiza în limită de timp, 6 ore, un desen artistic pe tema naturii statice plecând de la specificațiile unui subiect ce va fi extras înainte de desfășurarea probei (17 septembrie 2024).

Rezultatele vor fi afișate pe 18 septembrie 2024. Contestațiile vor putea fi depuse între 18 și 19 septembrie. Confirmarea locurilor este programtă pentru 19-20 septembrie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 23 septembrie 2024.

 
La Universitatea Națională de Arte din București, programul înscrierilor este între 26 și 30 august.

Admiterea la Facultatea de Litere

Facultatea de Litere va organiza un concurs de admitere pentru studii de licență în perioada 5-19 septembrie 2024, scrie pe site-ul facultății

Sunt disponibile locuri rămase  în urma sesiunii din iulie 2024 pentru absolvenții de licee situate în mediul rural. 

  • Limba și literatura română – Limbă și literatură modernă – 5 locuri
  • Comunicare și relații publice (învățământ cu frecvență) – 1 loc
  • Studii europene – 2 locuri
  • Asistență managerială și administrativă – 1 loc

Locuri cu taxă:

  • Comunicare și relații publice (învățământ cu frecvență redusă) – 21 locuri
  • Studii europene – 10 locuri
  • Etnologie – 22 locuri.

Admiterea la Facultatea de geografie

La Facultatea de Geografie, înscrierile se fac între 2 și 12 septembrie, prin aplicația online, iar candidații pot încărca documentele necesare în format PDF și pot dispune de asistență tehnică. Rezultatele la scrisoarea de motivație vor fi afișate pe 13 septembrie, urmând perioada de contestații între 14 și 15 septembrie. Rezultatele vor fi afișate pe 17 septembrie, urmând ca până pe 19 septembrie să fie confirmate locurile sau să aibă loc rerepartizări. Pe 20 septembrie, vor fi afișate rezultatele finale.

Candidații pot opta pentru programul de studii licență cu frecvență la zi, la cartografiere (47), geografie (42) , geografia turismului (40), hidrologie și meteorologie (36) , planificarea teritorială (53),și planificate teritorială – filiala Drobeta Turnu Severin (29), toate fiind la taxă. Mai sunt 9 9 locuri la buget, la  geografia turismului- filiala Focșani.

 

Facultatea de Medicină  – „Carol Davila”

La Facultatea de Medicină „Carol Davila”, candidații se pot înscrie online pentru programul de licență, între 9 și 13 septembrie.

Concursul se va desfășura pe 18 septembrie.

 

Admiterea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Între 12 și 15 septembrie 2024, majoritatea facultăţilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi organizează concurs de admitere. Sunt puse la bătaie locuri la buget, cât şi locuri cu taxă. Candidaţii trebuie să depună un dosar de concurs care va cuprinde: diploma de bacalaureat, foaia matricolă, copie legalizată după certificatul de naştere, copie după buletinul sau cartea de identitate, adeverinţă medicală.

În total, candidaţii îşi vor putea depune dosarele de concurs pentru 391 de locuri fără taxă şi 1770 de locuri cu taxă. Vor putea opta pentru locuri la facultăţile de Biologie, Chimie, Economie şi Administrarea Afacerilor, Fizică, Istorie, Geografie şi Geologie, Litere, Matematică, Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Teologie Ortodoxă, Teologie Romano-Catolică.

Pentru înscrierea la Facultatea de Informatică şi cea de Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării sunt scoase la concurs doar locuri cu taxă. Doar două facultăţi nu mai organizează o a doua rundă de admitere: Facultatea de Drept şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Taxele de înscriere variază între 0 şi 250 de lei, iar cele de şcolarizare între 800 şi 1500 de lei pe semestru. Rezultatele vor fi afişate în perioada 16-18 septembrie, transmite site-ul facultății.

Admiterea la Universitatea din Cluj „Babeș-Bolyai – Facultatea de Matematică

Iată un exemplu de desfășurarea admiterii la cea mai apreciată universitate din Cluj. La Facultatea de Matematică de exemplu, înscrierile se pot efectua online, între 5-9 septembrie. Platforma se va închide pe 9 septembrie, la ora 10.

Pe 10 septembrie se vor desfășura probele examenului de admitere, urmând să fie aflate și rezultatele. Contestațiile vor fi depuse pe email, între 10 și 11 septembrie. După rezolvarea contenstațiilor și afișarea rezultatelor din etapa I pe 11 septembrie, urmează confirmarea locurilor și afișarea rezultatelor. Pentru etapa a II-a, se vor confirma locurile între 12 și 13 septembrie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 13 septembrie 2024.

La Facultațile de Fizică și Chimie , se desfășoară un interviu pe 9 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 13 septembrie 2024.

Sursa Foto: Shutterstock 

Citește și: Rata de promovare a Bacalaureatului de toamnă 2024 este de 24,4%, cea mai MICĂ din ultimii 7 ani

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și