Cercetătorul român Adrian Apetri, director al Departamentului de Biofizică şi Procese Analitice la compania Johnson & Johnson, a explicat – într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ – care este diferenţa dintre vaccinul Johnson & Johnson şi cele de tip ARN Mesager, dar şi care sunt etapele de realizare a vaccinului.
Precizările sale vin în contextul în care, odată cu declanşarea pandemiei, Adrian Apetri a lucrat în special la realizarea vacnului anti-COVID-19 produs la compania la care lucrează. El spune că vaccinul la care a lucrat ajută corpul să îşi producă singur anticorpii de care are nevoie.
„Practic, fabrica e corpul nostru”, a spus Adrian Apetri, pentru „Weekend Adevărul“.
Cercetătorul român a mai afirmat că realizarea vaccinului nu a plecat chiar de la zero, pentru că cercetarea ştiinţifică a virusurilor de tip SARS a început cu mult înaintea pandemiei.
Cu toate acestea, Apetri consideră că ritmul accelerat de fabricare „nu este sustenabil pe termen lung“ şi că dacă acesta se va păstra, întreaga industrie va intra în colaps.
Despre tulpina Delta, considerată mult mai contagioasă, Apetri spune că, deocamdată, vaccinurile sunt eficiente, dar nu se poate anticipa cât vor rămâne aşa, totul depinzând de o mare necunoscută: noile mutaţii ale COVID-19.
Cu toate acestea, el a subliniat și importanţa vaccinării, mai ales în condiţiile în care crearea unui tratament pentru această boală poate fi destul de costisitoare.
De altfel, Adrian Apetri nu a ezitat să se vaccineze anti-Covid chiar cu serul produs de Johnson & Johnson
„ARN Mesager foloseşte cam acelaşi principiu. Practic, informaţia genetică este injectată, celulele noastre ajută expresia antigenului, iar când organismul îl vede, produce anticorpi. Diferită este molecula iniţială injectată. Forma în care noi administrăm informaţia genetică este diferită. Vaccinul produs de Johnson & Johnson este un adenovector – este o copie a unui virus cu două modificări esenţiale. În primul rând, virusul este debilitat într-un fel de competenţă de a se replica, deci efectul viral nu se produce. Apoi introducem o casetă genetică astfel încât antigenul care este exprimat să fie exact ce vrem noi să fie – în cazul acesta, proteina spike de pe virusul corona. Sistemul nostru imunitar produce anticorpi împotriva acestui fals inamic. Când vine virusul adevărat cu aceeaşi proteină, practic, anticorpii îl vor neutraliza”, a spus Apetri.
El a explicat de ce vaccinarea este, în continuare, principala armă împotriva noului coronavirus, dar mai alea a noilor tulpini.
„Mulţi spun: «Domnule, eu nu mă vaccinez! Tu, dacă vrei, vaccinează-te şi eşti vaccinat şi asigurat». Însă nu este tocmai aşa. Iată, eu mă vaccinez şi sunt protejat câtă vreme virusul nu suferă mutaţii. Dacă respectivul nu se vaccinează, practic îi asigură virusului un loc prielnic în care se poate modifica. Cu cât rămân mai mulţi oameni nevaccinaţi, cu atât virusul are mai multe şanse şi mai mult timp pentru a se putea schimba, iar vaccinul iniţial devine ineficient împotriva noului virus evoluat. În plus, persoanele cu un sistem imunitar compromis, cu toate că s-au vaccinat, nu vor fi neapărat imune pentru că sistemul lor imunitar nu va putea genera mecanismul de apărare. În consecinţă, persoanele care nu se vaccinează se vor plimba în stânga şi în dreapta şi le vor transmite acest virus bunicilor şi părinţilor”, este mesajul de avertizare al cercetătorului român.
Adrian Apetri a vorbit și despre valul 4, despre care se vorbește tot mai mult, mai ales după apariţia tulpinii indiene, și a explicat la ce ar trebui să ne așteptăm.
„Aici se poate specula până la infinit – nu ştim dacă vine un val 4 şi ce va fi. Noile tulpini sunt ceva mai contagioase, dar vaccinurile sunt încă eficiente. S-ar putea să fie o uşoară scădere în eficienţă de câteva procente, dar cel puţin până în momentul de faţă se pare că vaccinurile actuale pot preveni şi răspândirea acestor tulpini. Cred că întrebarea-cheie va fi în legătură cu ce tulpini vor circula. De asta este foarte important ca lumea să se vaccineze cât mai repede – practic, să nu mai existe adăpost pentru virus. Doar aşa îl putem opri”. Citește aici interviul integral!