Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că ceea ce s-a întâmplat în sudul litoralului, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu multe zone inundate şi cu pagube materiale produse de ploile torenţiale, reprezintă “nepăsarea a zeci de ani a unei autorităţi locale care nu a făcut nimic pe infrastructura acestor staţiuni”. El consideră că este inadmisibil să îţi laşi maşina în parcare şi să nu o găseşti pentru că aceasta se află sub ape sau că a fost luată de ape.
Încercam să îi fac pe cei din Mangalia să înţeleagă că nu mai pot continua aşa. Suntem în Neptun, care ţine de Mangalia. Autoritatea locală nu s-a implicat absolut deloc în sudul litoralui. Şi dacă discutăm de sudul litoralului discut de şapte staţiuni, dacă nu mă înşel, care ţin de UAT Mangalia, a declarat Adrian Câciu, sâmbătă, la Universitatea de Vară a PES activists România, care se desfăşoară la Neptun.
Evident că trebuie un parteneriat dacă vrei să ai, de exemplu, litoralul deschis tot anul. (…) E un parteneriat care trebuie să se nască, construit pe strategia de turism pe care o realizează Radu Oprea, dar împreună cu autorităţile locale şi cu antreprenorii privaţi. Pe de altă parte, la mine s-a schimbat modelul, deja mă urăsc unii colegi de-ai mei subalterni că le-am spus foarte clar, formarea profesională să o facă vara la munte, iarna la mare. Dar nu am unde să îi duc la mare, poate găsim nişte hoteluri în Mamaia care sunt deschise tot timpul anului. Dar aşa trebuie făcut, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Adrian Câciu a menționat că inundațiile nu sunt doar rezultatul hazardului natural, ci și al incompetenței și nepăsării autorităților locale care nu și-au făcut treaba.
Dacă vedeţi exact ce s-a întâmplat aseară sau care este efectul unei întâmplări care a avut o anumită amploare este nepăsarea a zeci de ani a unei autorităţi locale care nu a făcut nimic pe infrastructura acestora staţiuni. Pe de altă este şi inadecvarea pentru că tot de autoritatea locală ţine a antreprenorilor care au proprietăţi, care au hoteluri, nu au fost obligaţi de nimeni să îşi majoreze numărul de locuri de parcare, capacitatea şi tot dacă autortatea locală doarme. Dar probabil că prin nişte reguli şi printr-un parteneriat real, ferm, dar şi reciproc avantajos lucrurile astea se pot rezolva. Dacă sunt întâmplări de genul ăsta se întâmplă pentru că cineva nu şi-a făcut treaba. Dincolo de hazard. Hazardul natural va exista întotdeauna. Dar este inadmisibil să îţi laşi maşina în parcare şi să o găseşti…să nu o găseşti, că în prima fază nu o găseşti, că nu o vezi, după aia începi să vezi că de fapt ai cam pierdut-o, a adăugat Adrian Câciu.
Autoritățile au emis, sâmbătă dimineață, pentru a doua zi la rând, un cod roșu de ploi torențiale, valabil între orele 7.00 și 9.00, pentru mai multe localități din județul Constanța.
Mai multe zone, în special sudul litoralului, au fost grav afectate de ploile torenţiale, mai multe localităţi fiind sub cod roşu de ploi, iar cetăţenii au primit multiple mesaje de avertizare Ro-Alert.