Adrian Cioroianu, despre criza de la granița dintre Ucraina și Rusia: „Nu recomand panică, ci mare atenție, pentru că dacă se întâmplă ceva acolo, ne va afecta”

Publicat: 26 01. 2022, 21:11
Actualizat: 27 01. 2022, 02:11
Adrian Cioroianu (FOTO - Facebook.com/Adrian Cioroianu)

Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, susține că, în criza internațională generată de Rusia, nu trebuie să existe panică, dar România trebuie să fie atentă, pentru că orice s-ar putea întâmpla în Ucraina, ne va afecta și pe noi.

Cioroianu a explicat și care ar fi cel mai negru scenariu pentru România și implicațiile acestuia asupra noastră, făcând o analiză asupra comportamentului președintelui rus, Vadimir Putin, de la declanșarea crizei.

„Eu sunt de partea celor care nu și-ar dori să-i vadă pe români îngrijorați și panicați și, din fericire, cred că trebuie să ne felicităm. Avem multe defecte, dar românii nu par mai îngrijorați de ce se întâmplă în Ucraina decât de facturile la energie, ceea ce într-un fel e și normal. Pe de altă parte, vă asigur, din păcate, că dacă ceva se întâmplă în Ucraina asta ne va afecta economic, politic, întreaga situație care e acum ar putea fi fragilizată. Speranța mea, ca profesor și diplomat, e de a prevala acest limbaj al diplomației. Diplomația nu e pentru prieteni, o folosim să ne înțelegem cu cei care sunt diferiți de noi sau n-au aceleași idei cu noi. Deci nu recomand panică, dar recomand mare atenție că dacă se întâmplă ceva acolo, ne va afecta”, a declarat Adrian Cioroianu, pentru B1 TV.

Comportamentul lui Vladimir Putin, greu de ghicit

Fostul ministru a precizat că sunt anumite lucruri care „nu se leagă” în actuala criză.

„E adevărat că Putin a masat o forță foarte mare la granițele Ucrainei, dar ce așteaptă? De să-și anunțe un atac? De ce n-a profitat de un element surpriză? Asta mă face uneori să fiu sceptic la ideea că va ataca. La fel de ciudat e că a dat americanilor o listă de cereri care nu puteau fi îndeplinite, or asta vine în sprijinul ideii că el are nevoie de un pretext ca să le dea o lecție ucrainenilor. Deci sunt cel puțin două idei care se bat cap în cap”, a mai afirmat Cioroianu.

Cel mai negru scenariu în criza declanșată de Rusia

„Scenariul cel mai nefericit, din punctul nostru de vedere, ar fi cel în care Rusia ar face o ofensivă dinspre nord, est, sud și ar merge mai ales în ideea de a izola Kievul și de a cuceri eventual litoralul de sud al Ucraine, adică ieșirea Ucrainei la Marea Neagră. Dacă ar ocupa acest teritoriu din sudul Ucrainei, i-ar aduce în vecinătatea Transnistriei, adică în vecinătatea Republicii Moldova, adică a noastră. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, cred că anumite lucruri s-ar schimba în politica în regiune, anumite influențe noi ar putea să apară inclusiv în Republica Moldova și la noi. Și la noi au apărut voci care deodată au deja rețineri la NATO, la americani, la Occident”, a continuat fostul ministru de Externe.

Care sunt semnalele pozitive

Fostul ministru de Externe a remarcat faptul că oamenii care reproșează acum Europei că nu vorbește pe aceeași voce în criza cu Rusia sunt fix aceiași care se opun unei integrări europene mai pronunțate.

„Sunt două semnale pozitive. Unul e acest răspuns în scris pe care partea americană îl va da Rusiei referitor la o parte din cererile pe care Rusia le-a prezentat – aproape putem ghici răspunsurile – și al doilea e pregătirea unor diplomați din Franța, Germania, Rusia și Ucraina de a încerca să reînvie formatul Normandia, menit să-i aducă pe ruși și pe ucraineni la aceeași masă”, a mai declarat Adrian Cioroianu.