Adrian Marinescu, despre EPIDEMIA de mpox, cunoscută ca variola maimuței: „OMS, după experiența din pandemie, gândește mult mai prudent”

Publicat: 15 08. 2024, 13:45

This browser does not support the video element.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat variola maimuțelor ca o urgență sanitară mondială, în urma raportării a peste 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină, detectată în Africa de la începutul acestui an. Din nefericire, cel puțin 500 de persoane au decedat din cauza acestei boli.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a subliniat că variola maimuțelor nu reprezintă o boală nouă.

„În primul rând, nu e nimic nou, e o boală pe care o aveam și în urmă cu ani și ani de zile. E important, de asemenea, ca Organizația Mondială a Sănătății, după experiența din pandemie, gândește mult mai prudent. Adică sunt măsuri preventive”, a spus acesta.

Modul de transmitere și riscurile

Potrivit directorului medical, este esențial de menționat că modul de transmitere al variolei maimuțelor diferă semnificativ de cel al SARS-CoV-2.

„Să nu ne așteptăm că vom avea foarte multe cazuri de acum încolo, mai ales că, apropo de transmitere, foarte important, n-are nicio legătură cu SARS-Cov2 sau cu situațiile când transmit de la om la om foarte ușor. Aici e vorba de un contact nemijlocit și care să fie și prelungit. E vorba de o situație totuși destul de rară. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat in Europa, vedem că sunt cazuri absolut izolate și, de obicei, sunt de import”, explică Adrian Marinescu pentru Antena3

Provocările din Africa

Continentul african se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește supravegherea și controlul bolii. Marinescu a subliniat importanța prudenței la nivel global, în special având în vedere dificultățile cu care se confruntă Africa.

„Problema, într-adevăr, e în continentul african. Acolo lucrurile nu știu dacă neapărat vor scăpa de sub control, dar există un risc, mai ales că supravegherea se face mult mai greu. Deci, practic, prudenta ar fi, în primul rând, faptul că atunci când discutăm la nivel mondial trebuie să ne gândim la absolut tot globul, inclusiv la ce se întâmplă în Africa. Și acolo e mai complicat. Ar trebui să știm că într-adevăr, prudență trebuie să existe. Mai ales că un contact foarte apropiat de două persoane poate să ducă, din păcate, și la transmitere”, conchide directorul medical al Institutului Matei Balș.

Sursă foto: Shutterstock

Sursă video: Antena3

CITEȘTE ȘI

Când vor putea fi disponibile vaccinurile anti-mpox. OMS vrea să declare FOCARUL o urgenţă de sănătate publică

Variola maimuței stârnește îngrijorare la OMS. O nouă tulpină mutantă provoacă erupții cutanate pe tot corpul