Prima pagină » Actualitate » Adrian Marinescu: Reacțiile adverse nu au legătură cu eficiența ulterioară a vaccinului anti-COVID!

Adrian Marinescu: Reacțiile adverse nu au legătură cu eficiența ulterioară a vaccinului anti-COVID!

Adrian Marinescu: Reacțiile adverse nu au legătură cu eficiența ulterioară a vaccinului anti-COVID!
Adrian Marinescu: Reacțiile adverse nu au legătură cu eficiența ulterioară a vaccinului anti-COVID!

Românii care s-au vaccinat pot raporta reacțiile adverse la medicul de familie sau pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului. Medicul Adrian Marinescu spulberă însă un mit vehiculat în aceste zile, potrivit căruia efectele secundare ar avea legătură cu eficiența vaccinului anti-COVID-19.

În ambele situații trebuie specificată denumirea comercială, numărul de lot, deținătorul autorizației de punere pe piață a vaccinului, dar și datele la care a fost administrat serul. Toate aceste informații sunt înscrise pe certificatul de vaccinare care este primit de pacient după administrarea serului.

Medicul Adrian Marinescu spune că existența acestor reacții adverse nu are legătură cu eficiența vaccinului.

„Discutăm despre un mit!”

„Discutăm despre un mit. Nu este nimic adevărat. Nu are legătură modul în care reacţionează organismul nostru la ser cu felul în care se potenţează sistemul imunitar. În principiu, putem să nu avem absolut nimic, iar la zece zile de la doza de rapel să fim imuni la SARS-CoV-2. Şi acest lucru se întâmplă la orice vaccin, nu numai la cel anti-COVID”, a precizat expertul, potrivit adevărul.ro.

Marinescu mai spune că aceste efecte adverse sunt normale și figurează în prospectul vaccinurilor.

De cele mai multe ori, efectele sunt locale, roșeață și durere ușoară în zona administrării.

Reacții mai puternice, dar care nu ne pun viața în pericol, după rapel

„Mai rar se întâmplă să fie o simptomatologie de tip febră, dureri de cap, dureri de muşchi, o stare generală modificată, care, de asemenea, se corectează în maximum câteva zile. Se mai pot înregistra frisoane sau stări relative de oboseală. Nu numai că nu ne pun viaţa în pericol, dar nici nu ne împiedică activitatea zilnică, în general. La marea majoritate a pacienţilor, acestea trec fără niciun tratament în câteva ore, cel mult o zi. Cel mai frecvent, astfel de reacţii au loc după doza de rapel, pentru că sistemul imunitar este oarecum potenţat în acel moment. Totuşi, repet, acestea nu sunt obligatorii şi nu au legătură cu modul în care ne imunizăm, nu sunt dovada că vaccinul funcţionează”, susţine medicul de la Institutul „Matei Balş”.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele