Fostul premier Adrian Năstase discutat în cadrul unui podcast, realizat de fostul ministru PSD al Culturii, Ionuț Vulpescu, despre măsurile implementate de social-democrați, la începutul anilor 2000, care a generat o creștere economică importantă.
Fostul premier Adrian Năstase a analizat, în retrospectivă, modul în care electoratul a aderat la Partidul Social Democrat, la începutul anilor 2000. Acesta a menționat anumite proiecte esențiale, implementate la vremea respectivă, cum ar fi eliminarea vizelor pentru călătorii în Occident, sau creșterea economică, printre altele.
În ciuda acestor transformări, de care a beneficiat, în special, populația de la oraș, locuitorii din spațiile rurale au fost cei care au aderat mai mult la PSD.
„Teoretic, zona rurală era mai apropiată de PSD și de mine, zona orășenească, cumva considerată mai apropiată de PD, de PNL, de Băsescu. Deși era un lucru absolut paradoxal. Tot ce am făcut noi în guvernare din punct de vedere economic, inclusiv, dar și prin eliminarea vizelor începând cu 2002, pentru călătorii în Occident, toate aceste lucruri, creșterea economică, elementele macro-economice din acei ani, ce să spun, deficitul bugetar de 1.5%, 1.3.% cred că era, creșterea economică în 2004 de 8.4%, deci toate lucrurile acestea au dus la ceea ce eu am considerat că este un obiectiv prioritar și anume creșterea clasei de mijloc.
Pentru că eu am gândit că România se poate dezvolta și poate merge mai departe printr-o revoluție susținută a clasei de mijloc. Or clasa de mijloc, pe care noi am ajutat-o să fie creată, a votat cu Traian Băsescu, deși ea a fost sprijinită și creată în mare măsură de noi. Au fost create 500000 de întreprinderi mici și mijlocii în perioada respectivă. Pot să dau multe cifre, dar devin plictisitor cu statistici. Însă practic „cele două Românii”, simplificând, erau o Românie cu 5 milioane de voturi, care votaseră pentru mine, 5 milioane și ceva de voturi pentru Băsescu”, a declarat Năstase.
Adrian Năstase a subliniat și importanța proiectelor sociale de pe vremea guvernării sale.
„Ca să poți să faci protecție socială trebuie să faci eficient economie. Și performanță economică! Ăsta a fost gândul meu și dacă am făcut anumite lucruri bune, și cred că au fost foarte multe proiecte sociale, de la „Cornul și laptele”, și tot felul de gratuități, venitul minim garantat, pensiile pentru anumite majorări, pentru pensionari”, a declarat Năstase.
Foto: screenshot
Citește și:
Adrian Năstase: „GEOANĂ are calități incredibile, dar nu este un jucător de echipă”
Adrian Năstase: „CSAT-ul este un mod prin care președintele poate să dea ordine serviciilor”
Cum s-au schimbat ALEGERILE în 20 de ani/ Adrian Năstase: „Nu am vrut MANDAT de președinte de 5 ani”