Prima pagină » Actualitate » Adrian Năstase, despre relația de tensiune între România și Kosovo: „Este vorba însă de un precedent periculos”

Adrian Năstase, despre relația de tensiune între România și Kosovo: „Este vorba însă de un precedent periculos”

Adrian Năstase, despre relația de tensiune între România și Kosovo: „Este vorba însă de un precedent periculos”

Adrian Năstase a scris, pe blogul său, despre motivul pentru care există o relație de tensiune între România și Kosovo. Seara trecută, a avut loc penultimul meci din Liga Națiunilor la fotbal.

Adrian Năstase a făcut o nouă postare pe blogul său. De data aceasta, fostul premier al României a explicat motivul pentru care există o relație de tensiune între România și Kosovo. Vă reamintim că vineri seara, 15 noiembrie 2024, a avut loc partida România – Kosovo, 0-0. A fost penultimul meci din Liga Națiunilor la fotbal. În minutul 90+3, jucătorii din Kosovo au părăsit terenul de fotbal, iar meciul nu a mai fost reluat.

„Kosovo rămăsese o provincie cu populație de sârbi și de albanezi. Cum să transformi o provincie într-un stat? Partenerul nostru strategic, sub guvernare democrată, a inventat un popor nou – „poporul kosovar”, în realitate albanezii din Kosovo. Iar acest „popor” avea și el dreptul la auto-determinare pentru a-și forma un stat independent, nu-i așa? Ingenios. Asta e și rațiunea pentru care Bill Clinton are o statuie în centrul capitalei provinciei. Cred că și Madeleine Albright”, a scris Adrian Năstase pe blog.

Adrian Năstase: „Este vorba însă de un precedent periculos”

Fostul premier al României a continuat: „Este vorba însă de un precedent periculos. Pe acest model, orice minoritate majoritară într-o provincie a unui stat și-ar putea declara statalitatea, printr-un referendum local. Ar fi o pulverizare a structurii mondiale actuale și a stabilității internaționale. Acesta este motivul pentru care țări ca România, Spania, Slovacia, Grecia s-au împotrivit acestui mecanism care este contrar dreptului internațional. Și Rusia s-a împotrivit dar ulterior a preluat modelul și l-a folosit în cazul Crimeii, al Abhaziei, al Osetiei de Sud”.

Vezi și Ce mizerie! Ce au lăsat kosovarii în urma lor, în vestiarul Arenei Naționale, după ce au abandonat meciul cu România

Vezi și Reacția VIRALĂ a unei jurnaliste kosovare, după meciul România-Kosovo. Ce scrie și presa din Serbia

„Kosovo și-a auto-declarat independența față de Serbia în 2008. Poziția României, de atunci, a fost, în mod constant, de ne-recunoaștere a statalității sale. Deși au existat, în permanență presiuni pentru recunoaștere din partea UE (și a unor puteri occidentale) dar și din partea Washingtonului.

Sigur, în afara relațiilor diplomatice, există diverse contacte economice sau de tip ne-guvernamental. Inclusiv în domeniul sportului.

Meciul de fotbal România-Kosovo ar fi trebuit să fie, cred, în abordarea „kosovarilor” o modalitate de a tempera rezervele românilor privind recunoașterea statalității provinciei. Nu s-a întâmplat așa. Atitudinea jucătorilor din Kosovo, violența reacțiilor și gesturile provocatoare la adresa suporterilor români au generat o încrâncenare și mai mare în ceea ce privește susținerea deciziei oficiale a României de ne-recunoaștere a „statului” Kosovo”, a mai scris fostul premier.

Sursă foto: captură video Gandul

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele