Adrian Năstase, despre relația de tensiune între România și Kosovo: „Este vorba însă de un precedent periculos”
Adrian Năstase a scris, pe blogul său, despre motivul pentru care există o relație de tensiune între România și Kosovo. Seara trecută, a avut loc penultimul meci din Liga Națiunilor la fotbal.
Adrian Năstase a făcut o nouă postare pe blogul său. De data aceasta, fostul premier al României a explicat motivul pentru care există o relație de tensiune între România și Kosovo. Vă reamintim că vineri seara, 15 noiembrie 2024, a avut loc partida România – Kosovo, 0-0. A fost penultimul meci din Liga Națiunilor la fotbal. În minutul 90+3, jucătorii din Kosovo au părăsit terenul de fotbal, iar meciul nu a mai fost reluat.
„Kosovo rămăsese o provincie cu populație de sârbi și de albanezi. Cum să transformi o provincie într-un stat? Partenerul nostru strategic, sub guvernare democrată, a inventat un popor nou – „poporul kosovar”, în realitate albanezii din Kosovo. Iar acest „popor” avea și el dreptul la auto-determinare pentru a-și forma un stat independent, nu-i așa? Ingenios. Asta e și rațiunea pentru care Bill Clinton are o statuie în centrul capitalei provinciei. Cred că și Madeleine Albright”, a scris Adrian Năstase pe blog.
Adrian Năstase: „Este vorba însă de un precedent periculos”
Fostul premier al României a continuat: „Este vorba însă de un precedent periculos. Pe acest model, orice minoritate majoritară într-o provincie a unui stat și-ar putea declara statalitatea, printr-un referendum local. Ar fi o pulverizare a structurii mondiale actuale și a stabilității internaționale. Acesta este motivul pentru care țări ca România, Spania, Slovacia, Grecia s-au împotrivit acestui mecanism care este contrar dreptului internațional. Și Rusia s-a împotrivit dar ulterior a preluat modelul și l-a folosit în cazul Crimeii, al Abhaziei, al Osetiei de Sud”.
Vezi și Reacția VIRALĂ a unei jurnaliste kosovare, după meciul România-Kosovo. Ce scrie și presa din Serbia
„Kosovo și-a auto-declarat independența față de Serbia în 2008. Poziția României, de atunci, a fost, în mod constant, de ne-recunoaștere a statalității sale. Deși au existat, în permanență presiuni pentru recunoaștere din partea UE (și a unor puteri occidentale) dar și din partea Washingtonului.
Sigur, în afara relațiilor diplomatice, există diverse contacte economice sau de tip ne-guvernamental. Inclusiv în domeniul sportului.
Meciul de fotbal România-Kosovo ar fi trebuit să fie, cred, în abordarea „kosovarilor” o modalitate de a tempera rezervele românilor privind recunoașterea statalității provinciei. Nu s-a întâmplat așa. Atitudinea jucătorilor din Kosovo, violența reacțiilor și gesturile provocatoare la adresa suporterilor români au generat o încrâncenare și mai mare în ceea ce privește susținerea deciziei oficiale a României de ne-recunoaștere a „statului” Kosovo”, a mai scris fostul premier.
Sursă foto: captură video Gandul