Adrian Năstase vrea să fie reabilitat după condamnările din dosarele „Trofeul Calității” și „Zambaccian”
Fostul premier Adrian Năstase a depus, vineri, perolul Înaltei Curți de casație și Justiție, o cerere de reabilitare judecătorească după împlinirea termenului legal de la ispășirea condamnărilor din Dosarele „Trofeul Calității” și „Zambaccian”.
„Am depus astăzi cererea de reabilitare judecătorească în condițiile în care s-au împlinit toate condițiile prevăzute de lege”, a anunțat fostul premier pe blogul său.
Prima condamnare: „Dosarul Trofeul Calității”
Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Astfel, instanţa a casat sentinţa de fond prin care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi, în rejudecare, a schimbat încadrarea juridică a faptei de care este acuzat, respectiv a înlăturat forma continuată a infracţiunii.Pentru noua infracţiune reţinută în cazul lui Năstase, judecătorii au hotărât ca fostul premier să fie condamnat tot la doi ani de închisoare cu executare.
A doua condamnare: „Dosarul Zambaccian”
Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, pe 6 ianuarie 2014, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită, iar soţia sa, Dana, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Zambaccian.
Instanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv:
- dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice;
- dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat;
- dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.
Cum au importat soții Năstase „chinezării” pe banii statului
Irina Paula Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la:
- patru ani de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată
- doi ani de închisoare pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii, în formă continuată.Totodată, judecătorii au dispus decontopirea pedepsei de trei ani de închisoare, dispusă de instanţa de fond, în pedepsele componente de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi, respectiv, de trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă.
Completul de cinci judecători a constatat, în cazul Irinei Jianu, încetarea procesului penal dare de mită şi pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale.Instanţa a contopit pedepsele la care a fost condamnată Jianu, urmând ca aceasta să execute patru ani de închisoare. De asemenea, judecătorii au dispus ca pedeapsă complementară interzicerea unor drepturi civile pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei cu închisoarea.Completul de cinci judecători a menţionat că Irina Jianu este arestată în altă cauză.
Irina Paula Jianu execută pedeapsa de şase de închisoare primită în dosarul „Trofeul calităţii”, în iunie 2012.La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.