Prima pagină » Actualitate » Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, despre cele mai importante sancțiuni împotriva Rusiei: „Produc un efect extrem de puternic”

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, despre cele mai importante sancțiuni împotriva Rusiei: „Produc un efect extrem de puternic”

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, despre cele mai importante sancțiuni împotriva Rusiei: „Produc un efect extrem de puternic”
BNR: Niciodată nu s-au mai adunat atâtea crize laolaltă

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a comentat luni, la Antena 3, excluderea băncilor rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea activelor internaționale ale băncii Rusiei. El a declarat că au fost cele mai importante sancţiuni, prin care se încearcă o izolare a Rusiei prin sancțiuni, dar Vladimir Putin pregătește riposta.

„Chiar astăzi șefa Comisiei Europene, doamna Ursula, spunea că ceea ce vrem este să împiedicăm băncile rusești să facă operațiuni financiare în străinătate. În consecință, să le blocăm exporturile și importurile. Toate sancțiunile sunt luate pe trei căi. Statele Unite ale Americii – o cale, Comisia Europeană și statele europene altă cale și G7 care a discutat în sinteză câteva sancțiuni și le-a aprobat”, a spus Adrian Vasilescu la Antena 3.

Potrivit acestuia, sancţiunile sunt menite să lovească importurile și cu deosebire exporturile Rusiei, în prim-plan fiind exporturile de gaze naturale și petrol care aduc Rusiei cele mai mari venituri.

„Analiza sancțiunilor are semnificații din două perspective: prima perspectivă o reprezintă declarațiile și informațiile cele mai credibile referitoare la cum au fost gândite aceste sancțiuni, cum s-a conturat concret în formă de azi pachetul acestor sancțiuni, și din altă perspectivă efectele constatate chiar azi, 28 februarie, în prima zi de aplicare a sancțiunilor”, a mai afirmat Adrian Vasilescu.

Rusia, izolată de sancțiuni

Potrivit lui Adrian Vasilescu, două sancţiuni împotriva Rusiei au fost cele mai importante, dar şi mai greu de luat.

„Ele sunt excluderea băncilor rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea activelor internaționale ale băncii Rusiei. Aceste două sancțiuni, împreună, produc un efect extrem de puternic care mai ales pe termen lung vor produce efecte în perspectivă. SWIFT este un sistem modern de plăți şi încasări la nivel internațional. A fost înființat la începutul anilor ’70 în Belgia și de atunci tot timpul a fost modernizat. An de an, poate chiar lună de lună”, a declarat consilierul guvernatorului BNR.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și