Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naționale, a declarat că este uimit de cât de mult s-a scumpit pâinea în ultima perioadă.
Potrivit acestuia, niciodată prețul pâinii nu a crescut atât de mult. Declarația vine în contextul în care, în medie, pâinea s-a scumpit cu 26% într-o lună.
„Practic, avem la pâine o creştere mare. 26 % creştere la pâine. N-a mai fost niciodată atât de mare şi vine şi cu o influenţă a lunii septembrie, o influenţă de peste 2%. 2% este media optimă pe un an şi iată că pâinea o atinge într-o singură lună”, a declarat Vasilescu.
Oficialul BNR mai spune că inflația din acest moment „se alimentează din propriul trecut”, dar că aceasta ar urma, totuși, să scadă în următoarea perioadă, potrivit B1.
„În linii mari, inflaţia actuală se alimentează din propriul trecut. Pentru că la produsele cele mai inflaţioniste, începând cu combustibilul, cu ţigările, energia electrică, gazele şi energia termică, practic, datele mari care încarcă creşterea preţurilor, vin din urmă. Combustibilul, de pildă, în luna septembrie s-a ieftinit cu 0,40, gazele au rămas la 0, energia electrică, termică la 0…comparând cu luna anterioară”, a declarat Adrian Vasilescu.
Potrivit acestuia, inflația în general, este un fenoment influențat de trecut.
„Numai alimentele s-au scumpit în septembrie şi e o noutate asta. Dacă luăm toate cele 21 de luni de inflaţie, o să vedem că practic alimentele au fost întotdeauna sub mărfurile nealimentare, pentru că mărfurile nealimentare au în componenţă şi energia electrică, şi gazele, şi energia termică, au în componenţă combustibili şi astea au dat inflaţia în lunile din urmă. Iar dacă astăzi gazele vin cu 0 şi energia termică cu 0, iar combustibil cu minus, asta înseamnă că inflaţia se alimentează practic din propriul trecut, ceea ce înseamnă că forţa ei de creştere de aici încolo va fi mai mică”, a mai spus oficialul.
În trimestrul doi al acestui an, venitul mediu într-o gospodărie a fost de 6.241 de lei, iar cheltuielile de 5375, mai precis 2137 lei pe persoană, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, cheltuielile s-au ridicat la 86,1% din nivelul veniturilor totale.