Aeronava TAROM care îi va repatria pe românii blocați în Africa de Sud a decolat noaptea trecută. Când va reveni în țară
Aeronava TAROM despre care premierul Nicolae Ciucă a spus că a fost identificată pentru a-i aduce în țară pe cei aproape 40 de români blocați în Africa de Sud – după ce cursele le-au fost suspendate ca urmare a restricțiilor impuse odată cu apariția noii tulpini a COVID-19 – a plecat în noaptea de duminică spre luni de la București, unde va reveni înaintea Zilei naționale, așa cum și-au anunțat intenția reprezentanții Guvernului.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni după-amiază că aeronava Tarom a aterizat în Kenya și își continuă zborul pentru a-i prelua pe românii blocați în Africa de Sud, dar și alți europeni.
„Consecvenți cu angajamentele făcute de a ajuta cetățenii români oriunde s-ar afla, am dispus ca o aeronavă Tarom să decoleze spre Africa de Sud. În această dimineață, avionul românesc a aterizat la Mombasa, Kenya. Sperăm ca în această seară să fie la Pretoria, pentru preluarea românilor și altor cetățeni europeni care se află în Africa de Sud. Sunt în permanent contact cu cei responsabili de această operațiune. Vă voi ține la curent cu toate evoluțiile”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, pe pagina de Facebook a Guvernului.
Postarea este ilustrată cu aeronava care îî va aduce în țară pe români, un Boeing 737-78J cu numărul de înregistrare YR-BGG.
Cele trei autorități ale statului desemnate să se ocupe de rezolvarea situației românilor din zonele afectate de apariția Omicron sunt Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor și Departamentul pentru Situații de Urgență.
Care este graficul de zbor
Anunțul despre plecarea aeronavei fusese făcut mai devreme de Eduard Novak, titularul de la Ministerul Tineretului și Sportului. „Aeronava TAROM care va aduce în țară echipa campioană la rugby a României, CSM Știința Baia Mare, a plecat deja spre Africa de Sud și aterizează azi (luni – n.r.) la Johanesburg, via Mombasa (zbor 4101). Îmbarcarea pasagerilor și decolarea spre România se vor face mâine (marți – n.r.), pe traseul Johanesburg – Mombasa (Kenya) – București – Baia Mare (zbor 4102)”, a anunțat, luni, pe Facebook.
MAE a anunțat, duminică seara, că, la momentul respectiv, era vorba de 39 de români care așteptau să revină în țară cu aeronava pusă la dispoziție de statulul român. Cei mai mulți dintre ei sunt membrii echipei campioane la rugby a României, CSM Știința Baia Mare, alături de staff-ul tehnic.
Potrivit graficului de zbor publicat de ministrul Eduard Novak, aeronava aterizează la Johanesburg, via Mumbasa (zbor 4101), iar la București revine marți, 30 noiembrie, la ora 15:30, iar de la București un zbor e programat spre Baia Mare.
„Mulțumesc premierului Nicolae Ciucă, ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și ministrului transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, pentru implicarea în rezolvarea acestei situații și identificarea cu promptitudine a soluției optime de repatriere în siguranță a sportivilor români!”, a scris Eduard Novak pe pagina sa de Facebook.
Nicolae Ciucă a anunțat, duminică, disponibilitatea României de a aduce cu această aeronavă și alți cetățeni europeni care vor să părăsească zona, dat fiind că ar rămâne 50-55 de locuri libere, disponibilitate anunțată prin Mecanismul European pentru Situații de Urgență.
În ședința de Guvern de duminică s-a adoptat hotărârea care stabilește interdicția de intrare în țară a cetățenilor țărilor următoare: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe și Malawi. „Normal că e o interdicție temporară și care este în această perioadă în concordanță cu ce s-a stabilit la nivel european, urmând să urmărim evoluția noii variante sau tulpini care există și să vedem care vor fi deciziile în următoarele două, trei săptămâni”, a spus Raed Arafat. Cetățenii români și europeni intră în carantină la revenirea din aceste state.
Date de contact pentru asistență consulară
MAE a făcut apel, duminică seară, către toți cetățenii români aflați încă în Africa de Sud, care doresc să părăsească țara și nu și-au notificat încă prezența și intenția de a se repatria, să o facă în cel mai scurt timp, folosind contactele de contact puse la dispoziție.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061 și ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466.
„MAE folosește acest prilej pentru a recomanda cetățenilor români aflați în statele afectate de noua variantă de coronavirus să mențină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum și cu misiunile diplomatice și consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o impune”, au transmis reprezentanții MAE.
La fel ca și Raed Arafat, care le-a recomandat românilor să limiteze călătoriile la cele esențiale în zonă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să analizeze cu atenție oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate de noua variantă de coronavirus și să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secțiunii Atenționări de călătorie COVID-19 de pe pagina de internet a MAE pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19.